Knjizara Interliber.com  
  Danas je u katalogu 16754 knjiga.    Read in English Lista za kupovinu Pomoc
Naslovnica knjige Drzava, politika i drustvo u Bosni i Hercegovini : Analiza postdejtonskog politickog sistema - Damir  Banovic - ISBN 9789958973031

Procitali ste knjigu
Drzava, politika i drustvo u Bosni i Hercegovini : Analiza postdejtonskog politickog sistema?

Drzava, politika i drustvo u Bosni i Hercegovini : Analiza postdejtonskog politickog sistema
Zbornik radova

Autor:
Izdavac: Magistrat ; Sarajevo, BiH; novembar 2011.
Ilustrirano?: Da
ISBN-13: 9789958973031
Jezik: bosanski, hrvatski, srpski; meki uvez; 640 strana; 24 cm
Raspolozivost: isporuka odmah

Online cijena: 40.00 KM (26.66 USD)

Dodaj u Listu za kupovinu


  

O knjizi
Drzavna struktura Bosne i Hercegovine u medunarodnoj strucnoj literaturi smatra se kompleksnom i nefunkcionalnom. Nerijetko, ova drzava se zbog administrativne podjele naziva 'monstrumom' ili 'haoticnom demokratijom' A unutar Bosne i Hercegovine i samo stanovnistvoje skepticno u odnosu na drzavu i njene strukture. Stoga politicari zahtijevaju radikalne reforme, kojima bi drzava bila uredjena kao centralisticka, federalna ili decentralizovana drzava. Veeina tih zahtjeva je nerealna, buduci da ih je nemoguce usuglasiti, tako da nema konsenzusa o buducnosti Bosne i Hercegovine i njenoj unutrasnjoj strukturi.

Kriticari politickog sistema Bosne i Hercegovine naprosto seciraju sistem, kako bi dodatno istakli znacaj reformi za koje se zalazu. Medjutim, do sada nije objavljen znacajan broj publikacija koje sveobuhvatno i objektivno analiziraju postojece stanje. Upravo ova knjiga i nastaje kao nadgradnja takvog jednog projekta, koji je rezultirao zbornikom Uvod u politicki sistem Bosne i Hercegovine: Izabrani aspekti (priredili Sasa Gavk, Damir Banovic i Christine Krause, a objavljena 2009. u Sarajevu, u izdanju Sarajevskog otvorenog centra i Fondacije Konrad Adenauer). Taj zbornik objavljen je 2009. i nakon toga postao je nezamjenjiva literatura na Fakultetu politickih nauka u Banjoj Luci, Filozofskom fakultetu na Palama i Pravnom fakultetu u Sarajevu.Veliki broj naucnika iz Bosne i Hercegovine, Njemacke, Poljske, Austrije i drugih drzava ovaj zbornikje konsultovao i citirao u svojim radovima.

Knjiga koja je u vasim rukama, Drzava, politika i drustvo u Bosni i Hercegovini predstavlja pokusaj teznje mladih autora/ki za afirmacijom naucnoistrazivackog rada u oblasti drustvenih nauka u Bosni i Hercegovini, te personalnog i institucionalnog povezivanja istrazivaca/ica. Smatramo da je trenutno stanje podijeljenosti po etnickim i religijskim kriterijima suprotno odredenju nauke kao takve, te je to jedan sistemski problem koji se treba rijesiti kroz ovakve i slicne projekte.

Ova knjiga ima za cilj ispunjavanje odredjenih pretpostavki koje su odredile i njen oblik i sadrzaj. Jedan od ciljeva je stvaranje prostora miadim istrazivacima/cama za objavljivanje naucnoistrazivackog rada jer takvog prostora nema dovoljno u Bosni i Hercegovini, a i ako ga ima, on je rezerviran za odredjeni krug osoba. Takocle, neformalna mreza stvorena kroz gore spomenuti projekat Uvod u politicki sistem Bosne i Hercegovine pokazala je da postoji potencijal u drustvenim naukama, a koji bi se trebao sistemski jacati i nadogradjivati. Istrazivaci/ice koji/e su pisali/e clanke razlicitih su profila: sociolozi/ginje, ekonomisti/kinje, politolozi/ginje, pravnici/e, filozofi/kinje, kriminolozi/ginje i djelatinci/e u drugim oblastima drustvenih i humanistickih nauka, sto dokazuje nasu drugu opredijeIjenost i uvjerenost da se prirodu jednog drustvenog sistema najbolje moze interdisciplinarno i multidisciplinarno opisati.


Sta su drugi kupili
Knjiga Sarajevo : cetiri godisnja doba - Dzevad Karahasan
Sarajevo : cetiri godisnja doba
Dzevad Karahasan
Online cijena:
17.55 KM

Knjiga Sociologija elita - Zak Iter
Sociologija elita
Zak Iter
Online cijena:
22.00 KM

Knjiga Bosanskohercegovacki federalizam - Goran Markovic
Bosanskohercegovacki federalizam
Goran Markovic
Online cijena:
29.00 KM

Knjiga Biti musliman na bosanski nacin : identitet i zajednica u jednom bosanskom selu - Tone Bringa
Biti musliman na bosanski nacin : identitet i zajednica u jednom bosanskom selu
Tone Bringa
Online cijena:
20.00 KM

Knjiga Mi, gradjani etnopolisa - Asim Mujkic
Mi, gradjani etnopolisa
Asim Mujkic
Online cijena:
20.00 KM


Podsjetnik


Budite u toku!

Za redovne obavijesti o novim izdanjima, promotivnim ponudama ili Prilici dana, dana prijavite se za e-mail newsletter Budite u toku!
 
Katalog: Naslovna | Nove knjige | Bestseleri | Knjige s popustom | Polovne i antikvarne knjige
Vas Interliber: Lista za kupovinu | Budite u toku! | Trazite knjige? | Esejistik@
Mapa websitea: Oblasti/zanrovi | Autori | Izdavaci |
Saradnja: Vasi prijedlozi su dobrodosli | Zelim prodati knjigu
-
Kako radimo: Prvi put ste ovdje? | Isporuka, cijene, rokovi | Pomoc | Pomogli su
Kontakt: info@interliber.com | Telefon: ++387 33 921 182 | Nasa adresa | Copyrightę 1998-2014 Interliber d.o.o.