Knjizara Interliber.com  
  Danas je u katalogu 16754 knjiga.    Read in English Lista za kupovinu Pomoc
/
Naslovnica knjige Buntovnici iz Villefranchea : pobuna jednog bataljona u njemackim SS-trupama u septembru 1943. - Mirko D. Grmek - ISBN 9789958931239

Procitali ste knjigu
Buntovnici iz Villefranchea : pobuna jednog bataljona u njemackim SS-trupama u septembru 1943.?

Buntovnici iz Villefranchea : pobuna jednog bataljona u njemackim SS-trupama u septembru 1943.

Autor:
Izdavac: ArmisPrint ; Sarajevo, BiH; oktobar 2005.
Ilustrirano?: Da
ISBN-13: 9789958931239
Jezik: bosanski; meki uvez; 509 strana; 21 cm
Raspolozivost: isporuka odmah

Online cijena: 0.00 KM (0.00 USD)

Dodaj u Listu za kupovinu


  

O knjizi
17. septembra 1943, u Villefranche-de-Rouergue (na jugozapadu Francuske), izbila je pobuna u jednoj SS-diviziji. Prema Himmlerovom planu, ova divizija je, uglavnom, bila sastavljena od prisilno regrutiranih muslimana iz Bosne i Hercegovine i Hrvata. Pobunjenici su ubili pet njemackih oficira, nekoliko sati su bili gospodari grada, a zatim postali zrtve masovnog kaznjavanja. Dvadesetak njih ce biti pogubljeno na licu mjesta, drugi ce biti deportirani u logore smrti.
Ovaj dogadjaj, neprijatan za sve ukljucene strane (Njemacku, Jugoslaviju, Francusku, ali i za Englesku), je brzo zataskan. Nakon dugog istrazivanja, dva autora, u svjetlu dokumenata dobivenih iz francuskih, njemackih, hrvatskih, bosanskih, srpskih i americkih arhiva, nude zapanjujucu rekonstrukciju ovog dogadjaja. Ovo nije bio dogadjaj lokalnog znacaja, vec, naprotiv, ova pobuna baca novo svjetlo na politicke interese u Drugom svjetskom ratu, od kojih se neki, nakon posljednjeg rata u bivsoj Jugoslaviji, ponovo mogu prepoznati. Kroz proucavanje ove znacajne epizode, knjiga pokazuje kako se gradi, od razlicitih i proturjecnih istina, historijska prica, koja se moze uvijek preradjivati.
Osnovno pitanje je slijedece: da li, danas, iko ima pravo da ponovo odredjuje nacionalni identitet pobunjenika prema historiji koja se odvijala nakon njihove smrti? Je li dovoljno to sto ove redefinicije a posteriori imaju politicke implikacije i ciljeve, da bi bile ozakonjene?

Na razini suvremene povijesne znanosti, knjiga razotkriva danas dostupnu istinu o pobuni u kontekstu Drugoga svjetskog rata u Europi i Hrvatskoj. Istovremeno svojom pitkoscu, svojstvenom akcijskom romanu uzbudljive radnje, s mnogo zivopisnih pojedinosti, ne da citatelju odahnuti prije nego sto za mladicima iz ratnih vojarni u Villefrancheu prijedje putem dugim oko 400 stranica teksta, dokumenata, fotografija...
...Ako je predugo bilo upitno kako zvati i kako slaviti pobunjenike iz Villefranchea - ostatak 13. bataljuna, najvecim dijelom istrijebljenog u koncentracijskim logorima (o cemu su nadasve zanimljiva svjedocanstva tadasnjih logorasa Eduarda Calica i Rudija Supeka), bio je ukljucen u Handzar diviziju - o nastanku knjige Mirka D. Grmeka i Louise L. Lambrichs i njenim ciljevima nema dilema. Osim o pobunjenicima iz Villefranchea s kolovodjama, koji pred nas iskrsavaju svojim mladim licima i nesretnim sudbinama, ova knjiga izravno govori i o sebi samoj. Ona na vise mjesta nenametljivo razlaze kako se valja sto vise pribliziti povijesnoj istini, izrijekom navodeci sta to znanstveni pristup pisanju povijesti dijeli od 'patriotskoga' odnosno pobjednickoga…

Mikrohistorija, znalacki proucena, koja potpuno rezonira s makrohistorijom Drugog svjetskog rata i makrohistorijom Jugoslavije. . . Rijetka studija jednog mikrohistorijskog slucaja nekoliko stotina esesovaca porijeklom iz Bosne i Hercegovine (u hrvatsko doba), sicusnog dogadjaja u sirini svjetskog sukoba je izvedena na tako magistralan nacin da bi se on ispoljio u jednoj mikrohistoriji u svoj svojoj slozenosti. . . i osvijetlila sadasnjost. . .

- Francois Maspero, Le Monde


Sta su drugi kupili
Knjiga Kulin ban : skice o dobrom vladaru Bosne - Zehrudin Isakovic
Kulin ban : skice o dobrom vladaru Bosne
Zehrudin Isakovic
Online cijena:
13.00 KM

Knjiga Mir i kazna : tajni ratovi medjunarodne politike i pravosudja - Florence Hartmann
Mir i kazna : tajni ratovi medjunarodne politike i pravosudja
Florence Hartmann
Online cijena:
20.00 KM

Knjiga Stoljeca moga kraja - Tomislav Perkovic
Stoljeca moga kraja
Tomislav Perkovic
Online cijena:
20.00 KM


Podsjetnik


Budite u toku!

Za redovne obavijesti o novim izdanjima, promotivnim ponudama ili Prilici dana, dana prijavite se za e-mail newsletter Budite u toku!
 
Katalog: Naslovna | Nove knjige | Bestseleri | Knjige s popustom | Polovne i antikvarne knjige
Vas Interliber: Lista za kupovinu | Budite u toku! | Trazite knjige? | Esejistik@
Mapa websitea: Oblasti/zanrovi | Autori | Izdavaci |
Saradnja: Vasi prijedlozi su dobrodosli | Zelim prodati knjigu
-
Kako radimo: Prvi put ste ovdje? | Isporuka, cijene, rokovi | Pomoc | Pomogli su
Kontakt: info@interliber.com | Telefon: ++387 33 921 182 | Nasa adresa | Copyright© 1998-2014 Interliber d.o.o.