Knjizara Interliber.com  
  Danas je u katalogu 16754 knjiga.    Read in English Lista za kupovinu Pomoc
/
Naslovnica knjige Tumacenje dragulja poslanicke mudrosti : knjiga 2 - Abdulah  Bosnjak - ISBN 9789958913150

Procitali ste knjigu
Tumacenje dragulja poslanicke mudrosti : knjiga 2?

Tumacenje dragulja poslanicke mudrosti : knjiga 2
skidanje duvaka s nevjesta bozanskih objava na uzvisenim stolicama mozaicke mudrosti

Autor:
Prijevod : Resid Hafizovic
Izdavac: Ibn Sina ; Sarajevo, BiH; juli 2010.
ISBN-13: 9789958913150
Jezik: bosanski; meki uvez; 520 strana; 24 cm
Raspolozivost: isporuka odmah

Cijena: 40.95 KM (27.30 USD)
Online cijena: 20.48 KM (13.65 USD) ; Popust: 50%
Usteda pri kupovini ove knjige: 20.47 KM (13.65 USD)

Dodaj u Listu za kupovinu


  

O knjizi
Skupa sa Al-Ghazzalijem i Rumijem, Ibn 'Arabi, sa svojim brojnim djelima, najutjecajniji je intelektualni i duhovni lik u islamskom svijetu tokom proteklih osam stoljeca. Njegovo djelo Fusus Al-Hikam je, nesumnjivo, najcitanije, najviše izucavano i tumaceno djelo. Samo letimican pogled na brojrfe komentare napisane na ovu tako zgusnutu summu gnoze (Al-Ma'rifa, Al-'Irfan)1 dostatan je da posvjedoci ovu istinu. Medju najznacajnijim komentarima je onaj Abdulaha Bošnjaka. Ovo djelo ne samo da sadrži brojne dragulje mudrosti i rasvjetljuje mnoga tajanstva samog djela Fusus Al-Hikam, nego je ono i temeljni dokument koji pomaže da se osvijetle konture intelektualnog i duhovnog života otomanskog svijeta, opcenito, i Bosne napose. Profesoru Hafizovicu pripadaju sve cestitke za prijevod ovog plodotvornog doprinosa Bosne sufizmu i, posebice, školi teorijske gnoze blisko povezane sa Ibn 'Arabijem.
Seyyed Hossein Nasr, Georgetown Univeristy, Washington D.C., SAD

Prvi put sam se susreo sa Abdulahom Bošnjakom 1979. godine dok sam radio u biblioteci Sulejmaniji u Istanbulu. Pred sami kraj moga šestomjesecnog boravka ondje, prelistao sam i pregledao autograf njegova rukopisa koji se sastojao iz 38 rasprava (Rasa'it), uglavnom na arapskom jeziku. Do tada sam vec dosta vremena proveo izucavajuci djela Ibn 'Arabijevih sljedbenika, posebice Sadr Al-Dina Qunawija, i išcitao sam gotovo sve što sam mogao pronaci od autora koji pripadaju toj školi sve do 'Abd Al-Karim Al-Jilija. Potom sam zapoceo razmatrati djela kasnijih autora i ostao zapanjen pred velicinom Bošnjakovih spisa. U njima sam osjetio i doživio njegovu intelektualnu i duhovnu bliskost sa Qunawijem, najznacajnijim Ibn 'Arabijevim ucenikom. Takvo preplitanje sufijskog uvida i filozofske pronicljivosti ja nisam susreo ni kod koga drugog kao kod Qunawija, uz djelomican izuzetak Dawuda Al-Qaysarija. Pošto je bilo veoma teško dobiti mikrofilmove rukopisa iz Istanbula, morao sam se zadovoljiti sa tek nekoliko bilježaka o svakom pojedinacnom rukopisu kojeg sam ondje vidio.
Tad još uvijek nisam znao daje Abdulah Bošnjaki bio'autor 'Komentara' djela Fusus, mada nisam bio iznenaden kada sam za to cuo nekoliko godina kasnije. Nedavno mi je profesor Hafizovic ljubazno poslao kopiju rukopisa tog 'Komentara' i unaprijed se radujem da ga istražujem. Sudeci na osnovu nekoliko folija 'Komentara' koje sam uspio procitati i na osnovu opce predoctžbe o ostalim Bošnjakovim rukopisima, siguran sam da je njegov 'Komentar' jedan od najboljih i najprodubljenijih ikad napisanih komentara na djelo Fusus. On stoji posve nasuprot komentaru poznijeg i sasvim neznatnog autora Abd Al-Ghani Al-Nablusija koji je objelodanjen u devetnaestom stoljecu i raširen u arapskom svijetu; Al-Nablusijevo djelo radije ocituje slabo i prežalosno razumijevanje Ibn 'Arabija-koje je prevladavalo tu osamnaestom stoljecu u zemljama arapskog govornog podrucja. Za razliku od njega, Bošnjakovo djelo je rudnik dragocjenih dijamanata, koje odražava cjelinu tradicije zrele sufijske filozofije i osvjetljuje najdublja metafizicka, kozmološka, duhovna i psihološka ucenja islamske tradicije.
William C. Chittick, State University of New York, SADSta su drugi kupili
Knjiga Tumacenje dragulja poslanicke mudrosti : knjiga 3 - Abdulah Bosnjak
Tumacenje dragulja poslanicke mudrosti : knjiga 3
Abdulah Bosnjak
Online cijena:
20.48 KM

Knjiga Zbirka Vjerovjesnikovih dova i zikrova - Jahija ibn Seret en-Nevevi
Zbirka Vjerovjesnikovih dova i zikrova
Jahija ibn Seret en-Nevevi
Online cijena:
Rasprodano

Druge knjige autora Abdulah Bosnjak
Knjiga Tumacenje dragulja poslanicke mudrosti : knjiga 3 - Abdulah  Bosnjak
Tumacenje dragulja poslanicke mudrosti : knjiga 3
Abdulah Bosnjak
Online cijena:
20.48 KM

Podsjetnik


Budite u toku!

Za redovne obavijesti o novim izdanjima, promotivnim ponudama ili Prilici dana, dana prijavite se za e-mail newsletter Budite u toku!
 
Katalog: Naslovna | Nove knjige | Bestseleri | Knjige s popustom | Polovne i antikvarne knjige
Vas Interliber: Lista za kupovinu | Budite u toku! | Trazite knjige? | Esejistik@
Mapa websitea: Oblasti/zanrovi | Autori | Izdavaci |
Saradnja: Vasi prijedlozi su dobrodosli | Zelim prodati knjigu
-
Kako radimo: Prvi put ste ovdje? | Isporuka, cijene, rokovi | Pomoc | Pomogli su
Kontakt: info@interliber.com | Telefon: ++387 33 921 182 | Nasa adresa | Copyright© 1998-2014 Interliber d.o.o.