Knjizara Interliber.com  
  Danas je u katalogu 16754 knjiga.    Read in English Lista za kupovinu Pomoc
/
Naslovnica knjige Put u svetu zemlju - Sanela  Piranic - ISBN 9789958891830

Procitali ste knjigu
Put u svetu zemlju?

Put u svetu zemlju

Autor:
Izdavac: Sanela Piranic - samostalno izdanje autora ; Sarajevo, BiH; februar 2011.
ISBN-13: 9789958891830
Jezik: bosanski; meki uvez; 145 strana; 21 cm
Raspolozivost: isporuka odmah

Online cijena: 15.00 KM (10.00 USD)

Dodaj u Listu za kupovinu


  

O knjizi
ROMAN OSEBUJNE MASTE I NEPONOVLJIVE FANTASTIKE
Prorocansko 'pretkazanje' pogubenosti zivota na planetu Zemlja nakon Treceg svjetskog rata, jedan je od glavnih motiva smionog izleta Sanele Piranic u svijet fantastike u njenom sjajnom romanu 'Put u svetu zemlju'.
Umijecem iskustvenog pisca naucne fantastike spisateljica podastire i pojasnjava uzrok i posljedice kataklizme: '... Pohlepa za moci dovela je do III svjetskog rata. Nuklearke su letjele sa kontinenta na kontinent. Nije bio vazan ni zivot ni ljudi. Vec prije toga, pohlepa je dovela do globalnog zatopljavanja. Naucnici su dugo upozoravali na hitno smanjenje industrije i drugih vidova trovanja zemlje. Ali, niko nije slusao. Zavladala je mrznja.Jedni su druge optuzivali za izazivanje zemljotresa, cunamija i drugih katastrofa. Vrhunac je ipak bio donosenje zakona o smanjenju zute populacijena svijetu. Bez najave, bez upozorenja, nuklearke su poletjele svijetom.Prezivjeli su samo oni koji su se docepali podzemnih bunkera izgradjenih u vojne svrhe'.
Od pocetka do kraja roman je satkan od 'rastezljivih' niti maste koja nasmagicno uvodi i provodi kroz jedan nov, drugaciji svijet od ovozemaljskog,sto je razumljivo kada je u pitanju ovakav literarni zanr. Cvrstom formom i osebujnim stilom, uz sve druge spoznaje umijeca portretisanja likova,razigranosti dogadjaja u vremenu i prostoru bez granica, te jezicke cistoce'utopljene' poetikom opisa i motiva kojom se zabavlja znanstvena fantastika,stivo nosi u sebi sve elemente koji zadovoljavaju ovu danas sve popularniju formu knjizevnog izrazavanja.
Putovanje kroz vrijeme, u misticnom i vjecnom kruzenju zvijezda, zapocinje glavna junakinja romana Gana, 'posljednji vodic iz loze plemenitih', koji su generacijama bili vodici kroz 'novi svijet'. Ganina vodilja je poruka dobijena u snu od 'Duhovnog vodje': 'Idi u Debased i pronadji cetiri ciste duse. Ti si oruzje u mojim rukama!' Put 'pretkazanja' je vodi 'stopama svog oca' do starog Mirda, ocevog prijatelja, jednog od posljednjih koji je poznavao zivot u 'starom svijetu' sa zivotnim iskustvom dugim preko 500 godina. Mudra, ratoborna i neustrasiva junakinja do prvog odredista u Izgubljenoj Gori nailazi na brojne zamke i opasnosti. Zahvaljujuci umijecu viteskog nadmetanja i nadnaravnoj snazi, jasuci na konju Sivku kog je dobila za svoj 150. rodjendan, savladava sve prepreke, medju kojima su 'mutirani organizmi, nastali covjekovim odnosom prema majci Zemlji.' Ganine rane na cudesan nacin brzo zamladjuju i nista je ne moze sprijeciti na putu do'Svete zemlje', a potom do oaze u pustinji, iz koje ce na magicnoj 'ploci'uzdici prema nebu i nestati u galaksiji zajedno sa 'odabranim' za let spasa.Velikom bijegu od kataklizme 'svemirskim brodom', u prisustvu Duhovnog vodje koji je sa Gana komunicirao putem njenog sna i meditacija, predhode burni dogadjaji koji ce fascinirati citaoce do one razine da niti jednog trenutka ne mogu ostati ravnodusni. Ovo stivo 'potpaljuje'
citalacki nerv, siri zjenice, primorava na potpunu paznju i poput pijavice prijanja za celo. Gotovo svaki detalj je opipljiv, a u isto vrijeme nestvaran od likova, mjesta, prostranstava, nadnaravnih bica koji su posljedica poremecaja koje je covjek prouzrokovao, kao sto su divovski crvi, hudi (majmunolikih ljudi),te recimo 'svijet mocvare', ili svijet hujki , leglo je opasnosti, ali i'cvjetova raspona pola metra'. Izmedju nadnaravnog i realnog straha, nakon'infekcije' i prelezane 'mocvarske' groznice spisateljica ubrzo nudi citaocuonu ljepsu sliku emitovnog osjecaja izmedju Eldara i Gane. U tom buketu raskosiosti poeticnih motiva i radnje, stivo dobija na pitkosti.
Dakle, u mocvari se dogadja drama ('. Eldar je zaspao i nervozno buncao. Infekcija je zahvatila veliki ugriz na njegovoj nozi gdje se on pozalio na bol. Polako ga je skinula...'), ali i ljubav ('.Nosnice joj se napunise privlacnim mirisom. Znala je, osjetila je, da je vise nego blizu. Otvorila je lijeno oci. Njegove su bile naspram njenih, suzne i namagnetisane. Opet ih sklopi i osjeti njezni dodir njegovih usana na svojima. Poljubac je bio kratak i ljepljiv. Trazio je dozvolu.).
U svakom od sedam poglavlja, koja cine jednu neraskidivu cjelinu,citalac se na najljepsi nacin uvjerava kako je Sanela Pranic romanesknu pricu istkalado savrsenstva, najboljim nitima maste i neponovljive fantastike. Svakog trenutka citalac ima osjecaj da putuje u 'svetu zemlju' sa glavnom junakinjom Ganom oko koje poput satelita kruze sporedni likovi, medju kojima se izdvajaju (po plemenitosti) 'odabrani' putnici za galaksiju: Eldar(iskren i dobar covjek), Lajti (vrhunski borac), Izolda (iscjeliteljka cudesne moci), ali Ome i Iba (kojima se sudbonosno nije posrecilo da se nadju medju 'cetiri ciste duse'). Dakako, u ovoj galeriji likova imaju svoje mjesto i drugi sudionici 'putovanja' u 'svetu zemlju', kao sto roman 'Put u svetu zemlju', ima svoje zasluzeno mjesto medju poznatim djelima znanstvene fantastike.
U svakom slucaju, Sanela Piranic svojim prvjencem produzava vijek trajanja znanstvene fantastike koja se na nasim prostorima jos uvijek nedovoljno i stidljivo pojavljuje. Medjutim, citalacka zedj za ovakvim literarnim zanromje ocita. Pogotovo u svijetu, gdje joj se daje zasluzeno mjesto. Od pojave prve price o 'svemirskim putovanjima', koju je napisao grcki pisac iz drugog stoljeca Lukijan od Samostate, djela 'Nova Atlantida'(1626.) Francisa Bocona,'Gulliverova putovanja' (1726.) Jonathana Swifta, koja se smatraju prethodnicima znanstvene fanstatike, te djelo 'Frankenstein' (1818.),engleske knjizevnice Mary Shellev, koji se smatra izvoristem znanstvene fantastike kao zanra, do danas ovaj literarni zanr su proslavili i ucinili besmrtnim: Isaac Asimov, Robert A. Heinlein, Clifford D. Simak, A. E. VanVogt, C.S. Lewis, J.R.R. Tolkien, Michael Moorcock, G.K. Chesteron, SamuelR, Dalany, Roger Zelazny, H.P. Lovecraft, Gene Wolf, Thorne Smith, Arthur C.Calarke.
Kada su slavnu americku spisateljicu Ursulu K. Legvin, koja se smatraizrazitim pretstavnikom novog talasa znanstvene fantastike, pitali zasto voli ovaj literarni zanr, kazala je: 'Zato sto fantastika nosi u sebiposebne vrline; zivotnost, prostranost i tacnost zamisljanja; razigranost,raznovrsnost i snagu metafore; slobodu od konvencionalnih knjizevnih ocekivanja i manirizama; moralnu ozbiljnost; duhovitost; slast i ljepotu.'Roman Sanele Piranic 'Put u svetu zemlju' ima sve nabrojane osobine.
(Mustafa SMAJLOVIC)


Sta su drugi kupili
Knjiga Zimske price - Karen Blixen
Zimske price
Karen Blixen
Online cijena:
19.00 KM


Podsjetnik


Budite u toku!

Za redovne obavijesti o novim izdanjima, promotivnim ponudama ili Prilici dana, dana prijavite se za e-mail newsletter Budite u toku!
 
Katalog: Naslovna | Nove knjige | Bestseleri | Knjige s popustom | Polovne i antikvarne knjige
Vas Interliber: Lista za kupovinu | Budite u toku! | Trazite knjige? | Esejistik@
Mapa websitea: Oblasti/zanrovi | Autori | Izdavaci |
Saradnja: Vasi prijedlozi su dobrodosli | Zelim prodati knjigu
-
Kako radimo: Prvi put ste ovdje? | Isporuka, cijene, rokovi | Pomoc | Pomogli su
Kontakt: info@interliber.com | Telefon: ++387 33 921 182 | Nasa adresa | Copyrightę 1998-2014 Interliber d.o.o.