Knjizara Interliber.com  
  Danas je u katalogu 16754 knjiga.    Read in English Lista za kupovinu Pomoc
Naslovnica knjige Lose prolazi Zemlja - Tony  Judt - ISBN 9789958694561

Procitali ste knjigu
Lose prolazi Zemlja?

Lose prolazi Zemlja

Autor:
Prijevod : Nazifa Savcic
Izdavac: Bookline ; Sarajevo, BiH; april 2012.
ISBN-13: 9789958694561
Jezik: bosanski; tvrdi uvez; 180 strana; 17 cm
Raspolozivost: isporuka do 7 dana

Cijena: 18.00 KM (12.00 USD)
Online cijena: 9.00 KM (6.00 USD) ; Popust: 50%
Usteda pri kupovini ove knjige: 9.00 KM (6.00 USD)

Dodaj u Listu za kupovinu


  

O knjizi
TONY JUDT (1948-2010), poznati historicar, esejist, politicki mislilac, rodjen je u Londonu 1948. godine. Obrazovanje je stekao na King's Collegeu u Cambridgeu i Ecole Normale Superieure u Parizu. Predavao je u Cambridgeu, Oxfordu, Berkleyu i na New York University. Pisac je i urednik vise od deset knjiga, medu kojima su najpoznatije: Reappraisals: Reflections on the Forgotten Twentieth Century (Preispitivanja: Razmisljanja o zaboravljenom 20. stoljecu) i Postwar. A History of Europe since 1945 (Posljerace: Historija Evrope od 1945).

U knjizi Ill Fares the Land (Lose prolazi zemlja) Tony Judt pasionirano pledira da se suocimo s drustvenim nedacama u savremenom svijetu i preuzmemo svoj dio odgovornosti za svijet u kojem zivimo. U ovoj knjizi on lucidno otkriva kako smo dosli do ovakvog stanja. Ova knjiga je vapaj i pasionirani poziv mladima s obiju strana Atlantika, ali i sire, da se aktivno ukljuce u politiku. Knjiga je istovremeno i jasna, elokventna odbrana koncepta socijaldemokracije i moderne socijalne drzave. Velika postignuca u prvoj polovici 20. stoIjeca, programi kao sto su New Deal i The Great Society u Americi, kao i ostvarenja evropskih socijalnih drzava tokom triju decenija nakon zavrsetka Drugog svjetskog rata, sistematski se razaraju s rastucim jazom izmedju bogatih i siromasnih. Kao sto je ekonomska kriza 2008. i krah brojnih vodecih finansijskih institucija jasno pokazao, drustveni ugovor koji je obezbjedjivao osnovni nivo sigurnosti, stabilnosti i pravicnosti u poslijeratnom zivotu u Evropi i Americi od 1945. vise nije zagarantiran. Ustvari, taj je ugovor i izostavljen u danasnjem opstem diskursu.

Ovom knjigom Tony Judt nudi i jezik potreban da se uhvatimo u kostac, s nasim zajednickim potrebama i da odbacimo individualizam krajnje desnice i demitologizirani socijalizam proslosti. Tony Judt sugerira da 'treba preoblikovati nas javni govor - cini mi se da je to jedini realistican nacin da zapocnemo donositi promjene. Ako ne govorimo razlicito, mi necemo ni misliti razlicito.'

Knjiga se osvrce i na nesposobnost socijaldemokracije partija da reformiraju kapitalizam u demokratskom pravcu. Te su partije posljednjih decenija otvoreno prigrlile neoliberalni model razvoja i nekontroliranu globalnu ekonomiju sa socijalno destruktivnim politikama. Profesor Judt je kritican prema pukom prebacivanju javne odgovornosti na 'privatni sektor bez uocljive jive koristi'.

Socijaldemokracija je kriticna tema ove knjige u kojoj pisac iskazuje duboku zabrinutost zbog rastuce nejednakosti u SAD-u i Velikoj Britaniji i sve veceg razaranja drustvene kohezije. Tony Judt istice da je nuzno vratiti moralnu naraciju i razviti koherentnu strategiju na ljevici.


Sta su drugi kupili
Knjiga Katedrala od grabova lisca - Mile Stojic
Katedrala od grabova lisca
Mile Stojic
Online cijena:
35.01 KM

Knjiga Buntovno stoljece 1830. - 1930. - Charles Tilly
Buntovno stoljece 1830. - 1930.
Charles Tilly
Online cijena:
14.40 KM

Knjiga Mjeseceva palaca - Paul Auster
Mjeseceva palaca
Paul Auster
Online cijena:
42.00 KM


Podsjetnik


Budite u toku!

Za redovne obavijesti o novim izdanjima, promotivnim ponudama ili Prilici dana, dana prijavite se za e-mail newsletter Budite u toku!
 
Katalog: Naslovna | Nove knjige | Bestseleri | Knjige s popustom | Polovne i antikvarne knjige
Vas Interliber: Lista za kupovinu | Budite u toku! | Trazite knjige? | Esejistik@
Mapa websitea: Oblasti/zanrovi | Autori | Izdavaci |
Saradnja: Vasi prijedlozi su dobrodosli | Zelim prodati knjigu
-
Kako radimo: Prvi put ste ovdje? | Isporuka, cijene, rokovi | Pomoc | Pomogli su
Kontakt: info@interliber.com | Telefon: ++387 33 921 182 | Nasa adresa | Copyrightę 1998-2014 Interliber d.o.o.