Knjizara Interliber.com  
  Danas je u katalogu 16754 knjiga.    Read in English Lista za kupovinu Pomoc
Naslovnica knjige Muslimani u Bosni i Hercegovini - Mehmed-beg  Kapetanovic Ljubusak - ISBN 9789958688263

Procitali ste knjigu
Muslimani u Bosni i Hercegovini?

Muslimani u Bosni i Hercegovini

Autor:
Izdavac: Dobra knjiga Sarajevo ; Sarajevo, BiH; oktobar 2008. 10/20/2008
Ilustrirano?: Da
ISBN-13: 9789958688263
Jezik: bosanski; tvrdi uvez; 185 strana; 20 cm
Raspolozivost: isporuka odmah

Online cijena: 23.50 KM (15.67 USD)

Dodaj u Listu za kupovinuO knjizi
Za razumijevanje bilo kojeg fenomena neophodno je poznavanje konteksta. Vrijeme u kojem je zivio Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak (1839. - 1902.) jedno je od delikatnijih kroz koje su prolazili Bosnjaci i Bosna i Hercegovina, pa da bismo razumjeli njegovu, van svake sumnje, grandioznu ulogu, neophodno je podsjetiti na, bar, magistralne tokove njegovog vremena...
O autoru
Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak je rodjen 1839. godine. Od malih je nogu prikupljao i pamtio poslovice i druge usmene narodne tvorevine, koje je kasnije objavio pod naslovima Narodno blago i Istocno blago.

Zelite li dopuniti podatke o autoru?
Sta kazu citaoci

Za razumjevanje bilo kojeg fenomena neophodno je poznavanje konteksta. Vrijeme u kojem je zivio Mehmed-beg Kapetanovic Ljubasak (1839.- 1902.) jedno je od delikatnijih kroz koje su prolazili Bosnjaci i Bosna i Hercegovina i da bi razumjeli njegovu, van svake sumnje, grandioznu ulogu, neophodno je podsjetiti na, bar, magistralne tokove njegovog vremena. Tektonski poremecaj koji je zadesio Bosnjake poslije promjene carstva, koji su od najzapadnije drzave Turske carevine nacinili najistocniju zemlju austro-ugarske monarhije, donio je potpuno bosnjacko nesnalazenje i prijetnju potpunog preseljenja ili svodjenja, od glavne na marginalnu poziciju medju narodima Bosne i Hercegovine.

Na austro-ugarsko preuzimanje uprave nad Bosnom i Hercegovinom od Osmanske cavarevine, Bosnjaci su reagovali razlicito: izvjestan broj se iselio u Tursku, manji broj pruzio je oruzani otpor a opet, jedan dio, je bio potpuno pasivan. Nazalost, najmanji broj je bio onih koji su prihvatili realnost i krenuli u susret novom vremenu i okolnostima. Obzirom, da su pruzili oruzani otpor, izazvali su brutalan odgovor novih vlasti.

Upravljanje Bosnom i Hercegovinom preuzeo je general a ne prosvjetitelj (genaral Josip Filipovic) sa jasnim instrukcijama (od bana Mazuranica) jacanja nebosnjackih elemenata. Vlasnici zemljista bili su Bosnjaci ali je sirena propaganda kako ne mogu zivjeti "pod krstom" i oni su napustali imanja i odlazili u neizvjesnost. Vojni sud je neprestano zasjedao i donosene su stroge kazne za najsitniji prekrsaj. Beznadje je blaga rijec u kojoj su se nasli Bosnjaci. Iako je 19. stoljece bilo na izmaku, ovo je vrijeme kada se odvijaju zavrsni procesi konstituiranja nacija i na prostorima koji su u dobroj mjeri kasnili za Zapadnom Evropom. Bosnjaci su na udaru i sa istoka i sa zapada i svojatani su kako od Srba tako i od Hrvata.

Starcevicevska ideja o "cijecu hrvatskoga naroda" i "begovima kao najstarijem hrvatskom plemstvu" nije bila bez efekta a Garasanin je vec davno formulirao ideju Velike Srbije i njeno etapno realiziranje bilo je na snazi. Obzirom da je kod Bosnjaka nacionalno pitanje bilo iza religijskog ne cudi sto danas u biografijama nekih nasih znamenitih ljudi nalazimo da su bili jedan period Hrvati a odmah iza toga Srbi ili obrnuto. Iseljavanje, izvrgnutost strogim kaznima, bojkot novih upravitelja BiH, nepismenost (Bosnjaci do dolaska Austro-Ugarske nisu masovno koristili latinicu niti cirilicu), neobavjestenost... bile su neke od okolnosti koje su pratile Bosnjake kada je svoju djelatnost otpoceo Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak. Vec je imao iskustva sa obavljanjem vaznih funkcija u osmanskoj upravi te bogato iskustvo sa putovanja od Trsta preko Venecije, Padove, Verone, te preko Tirola i Salcburga, Beca i Peste; zatim preko Krfa u Egipat, a odatle u Smirnu, Carigrad, te morem u Varnu, Ruscuk, Bukurest i najzad Dunavom i Savom u Bosnu, koja su mu donijela bitne kontakte sa ljudima razlicitog svjetonazora sto je u konacnici omogucavalo stjecanje prave slike okolnosti u kojima se Bosna i Hercegovina nasla. Ljubusak nije imao dilema: Austro-Ugarska je nova realnost kojoj se Bosnjaci moraju prilagoditi. Stoga je preduzeo aktivnosti koje bi to prilagodjavanje ucinilo sto brzim i bezbolnijim.
Pozicija u kojoj se nasao u nekim elementima podsjeca na onu u kojoj je stoljece ranije bio Dositej Obradovic kod Srba ili Antun Matija-Reljkovic kod Hrvata. Ukoliko zele ostati u Bosni i prestavljati konstitutivni a ne periferni faktor Bosnjaci, po Ljubusaku, moraju prihvatiti sve one prednosti koje novo Carstvo donosi, upozoravajuci ih da ne postoje vjerske prepreke za to djelovanje.

U tim zahtjevima Ljubusak nije bio usamljen: Angazujuci se u prihvatanju nove vlasti kao uslova zivota i opstanka Muslimana i u njihovoj emancipaciji od tradicionalne privrzenosti Turskoj, ova grupa se presudno ali fakticki pomirila i sa principom saglasnosti narodnog govora i zapadnog pisma kao adekvacije slovenskog porijekla i tradicije Bosnjaka, te sa oblicima kulturnog razvoja suplemenickih slovenskih naroda, ne napustajuci svoje orijentalne religiozno-duhovne specificnosti. Njegovi tekstovi upuceni sunarodnicima, u strogo knjizevnom pogledu, imali su prosvjetiteljski karakter. Mislimo tu prije svega na tekstove Sta misle Muhamedovci u Bosni i Buducnost Muhamedovaca u Bosni i Hercegovini kojima mozemo pridruziti i adaptirano djelo Jusuf-bega Cengica Avdija. Medjutim, ono sto ne treba gubiti iz vida a predstavlja razliku u odnosu na pomenute prosvjetitelje, jeste uobicajena cinjenica za Bosnu i Hercegovinu, da je Ljubusak imao u vidu i druge narode koji su zivjeli sa Bosnjacima. Zato ovog znamenitog Bosnjaka mozemo posmatrati kao promotora ideje koja se i danas pokusava uzgajati u BiH - istinska multieticnost: Kapetanovic u predgovoru Narodnog blaga sa zahvalnoscu istice, donoseci na drugom mjestu u knjizi i njihova imena. Pored trideset osam njegovih muslimanskih saradnika, od kojih ce samo Jusuf-beg Filipovic i Hilmi Muhibic zadrzati zanimanje za spisateljski rad, nalazi se i cetrnaest Srba i Hrvata, koje Kapetanovic prema kolicini njihove saradnje biljezi u ovom popisu.

Nema sumnje da je Ljubusak sjajno oznacio poziciju Bosnjaka da u komunikaciji i razmjeni juznoslavenskim narodima trazi svoju evropsku buducnost, nastojeci da potpomogne Kallayevu ideju bosanstva koja nije naisla na odobravanje istocnih i zapadnih susjeda kao i drugih konfesija u BiH. Pored instinske multieticnosti koju je zagovarao i u djelima promovirao, Ljubusak je promotor i ideje kozmopolitizma. Naime, ovaj dobri Bosnjanin je poslije Narodnog blaga u kojem je prikupio narodne mudrosti domaceg tla u djelu Istocno blago prikupio je mudrosti muslimanskih naroda koji su zivjeli izvan Bosne i Hercegovine polazeci ...od principa da je knjizevno blago narodnog duha ma kog naroda zajednicka opstecovjecanska svojina i da je najvaznije da ono postigne svoj prakticni cilj: odgoj naroda pomocu mudrih izreka koje su rezultat zivotnog iskustva i prakticne filozofije. Iako neke od ideja kod Ljubusaka nisu posve nove one su kroz njegov rad nadogradjene i preciznije definirane, kako to Muhsin Rizvic primjecuje: Sama misao o nauci, prosvjeti i obrazovanju nije bila tada nova u knjizevno-kulturnom i prosvjetnom zivotu Muslimana (Bosnjaka o.p.), nju su isticali kako bosanskohercegovacki muslimanski pisci na orijentalnim jezicima sa Kurtcehajicevom publicistickom akcijom na narodnom jeziku u zavrsnici, tako i pisci alhamijado-literature, ali ono sto je novo u Kapetanovicevom odredjenju i shvatanju ove ideje to je nauka i izobrazenje po novom sistemu, sto znaci na zapadnim osnovama i na narodnom jeziku, putem novootvorenih osnovnih skola, gimnazija i preparandija, te pomocu vlastitih izdanja i djela na nasem jeziku. Pojava Mehmed-bega Kapetanovica Ljubusaka nije samo knjizevne prirode. On je znacajan i u definiranju bosnjacke nacije, jezika, ocuvanja drzavnosti... Zamjerke koje bi eventualno mogle doci proizvod su nedovoljnog poznavanja okolnosti u kojima su se Bosna i bosnjacki narod nasli s prelaskom iz islamsko-orijentalnog u zapadno-krscanski civilizacijski krug. Zato je danas tesko zamisliti hvatanje kakvog takvog prikljucka sa narodima koji su, po prirodi stvari, pripadali novom krugu bez djelovanja Ljubusaka. Mozemo samo predpostaviti da li bi romanticarske ideje Basagica, realizam Mulabdica, moderna Catica bili moguci da nisu, na naki nacin, omoguceni i odredjeni prosvjetiteljskim djelovanjem Mehmed-bega Kapetanovica Ljubusaka.

Knjigu bih preporucio... Siroj citalackoj publici.
Ocjena: 5 (Svakako procitajte. Preporucujem!)

Mirzet Hamzic, Urednik, Dobra knjiga
email: hamzicm @ gmail.com
Datum: 11/2/2009 2:45:44 PM
Sta su drugi kupili
Knjiga Begovski zemljisni posjedi u Bosni i Hercegovini od 1878. do 1918. godine - Husnija Kamberovic
Begovski zemljisni posjedi u Bosni i Hercegovini od 1878. do 1918. godine
Husnija Kamberovic
Online cijena:
40.95 KM

Knjiga Ideja bosanske nacije - Esad Zgodic
Ideja bosanske nacije
Esad Zgodic
Online cijena:
15.42 KM


Podsjetnik


Budite u toku!

Za redovne obavijesti o novim izdanjima, promotivnim ponudama ili Prilici dana, dana prijavite se za e-mail newsletter Budite u toku!
 
Katalog: Naslovna | Nove knjige | Bestseleri | Knjige s popustom | Polovne i antikvarne knjige
Vas Interliber: Lista za kupovinu | Budite u toku! | Trazite knjige? | Esejistik@
Mapa websitea: Oblasti/zanrovi | Autori | Izdavaci |
Saradnja: Vasi prijedlozi su dobrodosli | Zelim prodati knjigu
-
Kako radimo: Prvi put ste ovdje? | Isporuka, cijene, rokovi | Pomoc | Pomogli su
Kontakt: info@interliber.com | Telefon: ++387 33 921 182 | Nasa adresa | Copyrightę 1998-2014 Interliber d.o.o.