Knjizara Interliber.com  
  Danas je u katalogu 16754 knjiga.    Read in English Lista za kupovinu Pomoc
/
Naslovnica knjige Imam li anginu pektoris ? - Mehmed A. Kulic - ISBN 9789958631702

Procitali ste knjigu
Imam li anginu pektoris ??

Imam li anginu pektoris ?

Autor:
Izdavac: Institut za naucnoistrazivacki rad i razvoj KCUS ; Sarajevo, BiH; mart 2011.
Ilustrirano?: Da
ISBN-13: 9789958631702
Jezik: bosanski; meki uvez; 75 strana; 21 cm
Raspolozivost: isporuka odmah

Online cijena: 10.00 KM (6.67 USD)

Dodaj u Listu za kupovinu


  

O knjizi
Danas, na pocetku 21. stoljeca, kardiovaskularne bolesti su postale globalni fenomen. U prvoj polovini 20. stoljeca bili smo svjedoci nevjerovatno brzog sirenja kardiovaskularnih oboljenja, sto je rezultat industrijalizacije, urbanizacije i ubrzanog nacina zivljenja. U kasnijim decenijama druge polovine 20. stoljeca dolazi do impresivnog smanjenja kardiovaskularnih oboljenja, i to u razvijenim zemljama.Tacnije receno, mortalitet od koronarne bolesti je opao za vise od 40% tokom posljednje dvije decenije. To treba zahvaliti preventivnim mjerama i smanjenju vodecih faktora rizika za nastanak koronarne bolesti s jedne strane, a s druge strane modernim kardiovaskularnim lijekovima i revaskularizaciji, to jest aorto-koronarnom bajpasu i perkutanoj transluminalnoj angioplastici sa plasiranjem stenta.
Kardiovaskularne bolesti su odgovorne za 50 % smrti u svijetu, a polovica otpada na koronarnu bolest. U 2005. godini je 17,5 miliona ljudi umrlo od kardiovaskularnih oboljenja. Pretpostavlja se da ce 2015. godine od te bolesti umrijeti 20 miliona ljudi. Studije pokazuju da ce povecani mortalitet uvjetovan koronarnom bolescu i mozdanim udarom biti oko tri puta veci u zemljama u razvoju u poredenju sa razvijenim zemljama.
Opcenito se smatra da se prevalencija angine pektoris krece od 20 do 40 na 1.000 stanovnika. Veca je kod muskaraca nego kod zena. Hronicna koronarna bolest sa simptomima stabilne angine pektoris najcesce je oboljenje koje se javlja u razvijenim zemljama.
Cilj lijecenja je da se popravi prognoza i unaprijedi kvalitet zivota kod pacijenta kojem je dijagnostikovana koronarna bolest. Prije svega, tu su nefarmakoloske mjere, koje su ukljucene u svaki program lijecenja pacijenata sa anginom pektoris, a podrazumijevaju promjenu zivotnog stila pacijenata. Pod promjenom zivotnog stila podrazumijevamo prestanak pusenja, zdrav nacin ishrane, kontrolu tjelesne tezine i redovnu fizicku aktivnost, odnosno vjezbe. Drugi nacin lijecenja su lijekovi koji imaju za cilj da uspore progresiju ateroskleroticnog procesa, ili cak da dovedu do njegove regresije i ujedno sprijece infarkt miokarda, odnosno smrt. I treci (sve zastupljeniji) nacin predstavljaju invazivno lijecenje u oblicima perkutane koronarne intervencije (sa ili bez stenta, tzv. kateterizacija srca) i kardiohirurske operacije na otvorenom srcu (operacija aorto-koronarnog bajpasa). U knjizi 'Imam li anginu pektoris' Dr. Kulic je uspio ovu izuzetno kompleksnu materiju na majstorski nacin pribliziti pacijentu koji boluje od ove bolesti. U tome jeste majstorstvo i umijece autora: da je jednostavnim recenicama, rjecnikom covjeka koji je daleko od medicine, od medicinskih rijeci, od razumijevanja medicinskih slozenica i sindroma, uspio cjelokupnu problematiku pribliziti doslovno svakom covjeku, laiku, koji nije nikada u ruci imao medicinsku knjigu ili neki medicinski udzbenik. Nadalje, ova monografija nudi odgovore na sva pitanja koja su vezana za anginu pektoris, odnosno koronarni sindrom.
Sam tekst je dragocjen po tome sto istovremeno izaziva i interesovanje za zdrav, racionalan i svrsishodan nacin zivljenja. Tekst je izgraden na osnovu iskustva autora kao ljekara, humaniste, altruiste, sirokog medicinskog znanja i enciklopedijske erudicije. Autor je, sto se vidi u svakoj recenici, sve sto je prezentirao u monografiji dozivio i prozivio u svakodnevnoj praksi sa svojim pacijentima. Stil je lagan, leprsav, pun sarma, nenametljiv i cita se istim intenzitetom i sa istim interesovanjem na pocetku prvog kao i posljednjeg poglavlja. Upravo taj lagan, leprsav stil omogucava dr. Kulicu da od pocetka do kraja knjige, doslovno jednom nevjerovatnom lakocom, provede citaoca kroz sva poglavlja, a da se pritom citalac ne zamori i da uopce ne primijeti da je dosao do kraja knjige. Pacijent, covjek koji boluje od angine pektoris ili je prebolio infarkt miokarda dozivljava svoju licnu dramu, tragediju. I to je ljudski. Kada procita ovu knjigu, shvatice da vise nije sam, da zivot ne pocinje s one strane ocaja. Shvatice, zahvaljujuci ovoj knjizi, da zivot vrijedi da bude prozivljen i s anginom pektoris. Ujedno, ova knjiga omogucava covjeku sa koronarnim sindromom, i to na izvanredan i jedinstven nacin, da sacuva svoju unutarnju i vanjsku harmoniju. Bez obzira na ozbiljnost koronarnog sindroma i prebolovanog infarkta miokarda, postoje uvijek mogucnosti da pacijent osmisli svoj zivot nekom stvaralackom aktivnoscu. Upravo ova monografija omogucava covjeku tu stvaralacku aktivnost i budi u njemu zelju za zivotom, za bitisanjem, i nanovo budi radost zivljenja bez obzira na prisutnost angine pektoris. Ova knjiga mu vraca vjeru u zivot, u egzistenciju premda je svjestan da ce nastaviti zivjeti sa anginom pektoris.
Svaki pacijent koji boluje od koronarnog sindroma treba da bude itekako upucen u sve aspekte svoje bolesti. Bio bi veliki propust i neoprostiva greska da se takav pacijent ne upozna s njima i ne procita ovu knjigu.
Zato smatram da ce ova knjiga biti od velike koristi svima onima kojima je namijenjena, zbog bogatstva savremenih informacija o genezi, dijagnostici i lijecenju koronarne bolesti. To ce sigurno dati znacajan doprinos boljoj prevenciji i kvalitetnijem lijecenju koronarne bolesti kao najznacajnijoj manifestaciji aterosklerotske bolesti krvnih sudova i to, izmedu ostaloga, kroz prizmu i subjektivno videnje samoga pacijenta.

Prof. dr. Vjekoslav Gerc


SADRZAJ
Rijec autora

Recenzija

Uvod

Teskoce u tretmanu angine pektoris i nacini njihovog rjesavanja
Definicija angine pektoris
Sta je srce i kako radi
Nesto o gradi i funkciji srca
Koronarne arterije

Etapno zbrinjavanje pacijenata sa anginom pektoris
• Prva etapa: Samopomoc
• Druga etapa: SHMP
• Treca etapa: Tretman doktora porodicne/obiteljske medicine
• Cetvrta etapa: Tretman specijaliste interne medicine
• Peta etapa: Tretman kardiologa
• Sesta etapa: Tretman invazivnog kardiologa
Hitni prijem i tretman akutnog koronarnog sindroma
sta se desava kada dodete u bolnicu radi invazivne kardioloske procedure kateterizacije srca
• Sedma etapa: Odlazak kuci i moguci daljnji tretmani

Kontrola simptoma lijekovima

Umjesto zakljucka ili sta ako odbijem medicinski tretman

Za kraj ili sta nikako ne smijem zaboraviti
LiteraturaSta su drugi kupili
Knjiga Kateterizacija srca : prirucnik za pacijente - Mehmed Kulic
Kateterizacija srca : prirucnik za pacijente
Mehmed Kulic
Online cijena:
8.55 KM

Druge knjige autora Mehmed A. Kulic
Knjiga Kateterizacija srca : prirucnik za pacijente - Mehmed A. Kulic
Kateterizacija srca : prirucnik za pacijente
Mehmed A. Kulic
Online cijena:
8.55 KM

Podsjetnik


Budite u toku!

Za redovne obavijesti o novim izdanjima, promotivnim ponudama ili Prilici dana, dana prijavite se za e-mail newsletter Budite u toku!
 
Katalog: Naslovna | Nove knjige | Bestseleri | Knjige s popustom | Polovne i antikvarne knjige
Vas Interliber: Lista za kupovinu | Budite u toku! | Trazite knjige? | Esejistik@
Mapa websitea: Oblasti/zanrovi | Autori | Izdavaci |
Saradnja: Vasi prijedlozi su dobrodosli | Zelim prodati knjigu
-
Kako radimo: Prvi put ste ovdje? | Isporuka, cijene, rokovi | Pomoc | Pomogli su
Kontakt: info@interliber.com | Telefon: ++387 33 921 182 | Nasa adresa | Copyright© 1998-2014 Interliber d.o.o.