Knjizara Interliber.com  
  Danas je u katalogu 16754 knjiga.    Read in English Lista za kupovinu Pomoc
/
Naslovnica knjige Kateterizacija srca : prirucnik za pacijente - Mehmed A. Kulic - ISBN 9789958631511

Procitali ste knjigu
Kateterizacija srca : prirucnik za pacijente?

Kateterizacija srca : prirucnik za pacijente

Autor:
Izdavac: Institut za naucnoistrazivacki rad i razvoj KCUS ; Sarajevo, BiH; decembar 2008.
Ilustrirano?: Da
ISBN-13: 9789958631511
Jezik: bosanski; meki uvez; 65 strana; 21 cm
Raspolozivost: isporuka odmah

Online cijena: 8.55 KM (5.70 USD)

Dodaj u Listu za kupovinu


  

O knjizi
Sadrzaj
Rijec urednika
Rijec recenzenta

Uvod
Srce i kako ono radi
Ukratko o gradji srca
Koronarne arterije
Koronarna bolest
Faktori rizika za bolesti koronarnih arterija
A sta ako imam oboljeli srcani zalistak?
Koronarografija
Laboratorijske pretrage
Priprema za intervenciju
Potisivanje saglasnosti
Izvodjenje srcanog kateterizacionog zahvata
Femoralni pristup
Ventrikulografija
Aortografija
Hemodinamska mjerenja
Radijalni pristup
Angioplastika
Sta je to koronarni stent?
Ima li razlicitih vrsta koronarnih stentova?
Sta se desava nakon ugradnje koronarnog stenta?
Sta nakon odlaska kuci?
Kontraindikacije i komplikacije
kardioloske invazivne intervencije
Komplikacije pri srcanoj kateterizaciji
Umjesto zakljucka


Rijec recenzenta:

S velikim zadovoljstvom pristupam ovoj recenziji. Prije svega ovaj Prirucnik ce ispuniti prazninu, koja se jako osjecala prilikom svake kateterizacije srca, kao i ugradnje stenta. Naime, Prirucnik ce na svoj specifican i svojstven nacin premostiti jaz izmedju samoga pacijenta i ljekara, koji se, manje ili vise, javlja kod svake kateterizacije srca i time olaksati posao ljekaru, a pacijentu samu proceduru kompletne kateterizacije uciniti, na psiholoSkom planu, prihvatljivijom i mnogo laksom pretragom, nego sto je to pacijent mislio.

Bolesti srca i krvnih sudova cine znacajni segment morbiditeta, pogotovo u razvijenim zemljama i ujedno su najvazniji uzrok smrti. Oko 50 % svih uzroka smrti u odraslih su kardiovaskularne bolesti. Premda se jako mnogo uradilo u zadnjih nekoliko decenija kako na polju dijagnostike tako i terapije, sto je rezultiralo smanjenjem mortaliteta od bolesti srca i krvnih sudova, kardiovaskularne bolesti i na pocetku ovog novog milenijuma i stoljeca, su i dalje ubica broj jedan. Kardiovaskularne bolesti ce i dalje, najmanje do 2020. godine, biti vodecim uzrokom smrti.

Klinicki farmakolozi su prvi ukazali kakve su mogucnosti za racionalniju i efikasniju farmakoterapiju akutnog koronarnog sindroma. Vrlo brzo se shvatilo da postoji jos svrsishodniji nacin lijecenja akutnog koronarnog sindroma, a to je plasiranje stenta. Ne smije se zaboraviti da u laboratoriji za kateterizaciju srca danas ima najvise bolesnika upravo sa koronarnom bolesti.

Andreas Grunzig je prvi i to 1978. godine uradio perkutanu transluminalnu angioplastiku i time je zapocela nova era i novo poglavlje u historiji lijecenja koronarnog sindroma. Medjutim, sve bi to bilo neizvodljivo da Werner Forssmann nije uradio prvu kateterizaciju srca i to na sebi, davne 1929, i da ironija bude veca, bio je kasnije zbog toga otpusten sa klinike. Danas se ne moze zamisliti ni dijagnostika ni lijecenje niza kardiloskih oboljenja, bez kateterizacije srca.

Forssmann, iako je jako kasno dobio priznanje i satisfakciju za tu svoju genijalnu proceduru i to u vidu Nobelove nagrade za medicinu, tek nakon 27 godina, bio bi itekako sretan, upravo presretan, kada bi vidio da se njegova ingeniozna metoda danas rutinski izvodi sirom svijeta, od Aljaske do Ognjene zemlje i sire, i to kod bolesnika s prirodjenim ili stecenim srcanim greskama i kod bolesnika sa koronarnom bolesti ili srcanim popustanjem, potom se izvodi radi bolje dijagnostike srcane anatomije i funkcije, a u novije vrijeme, kao sto je netom receno, zbog intervencijskih zahvata koji slijede dijagnosticku proceduru.

Dr. Kulic i dr. Spuzic, na vrlo originalan nacin, prikazuju cijeli pristup i sam postupak kateterizacije srca, pocevsi od anatomije i fiziologije srca, pa preko koronarne bolesti, same simptomatologije, te najvaznijih faktora rizika, koji i dovode do nastanka koronarnog sindroma. Sljedi njihov detaljan i precizan opis koronarografije uz minuciozan prikaz vrste raznih katetera, koji se danas upotrebljavaju. Potom se opisuje procedura ventrikulografije i aortografije. Vrlo lijepo su opisana hemodinamska mjerenja kao i sama perkutana transluminalna angioplastika, odnosno implantacija koronarnog stenta. Slijedi vrlo plasticano opisivanje koronarnog stenta kao i vrste stentova. Potom su prikazane i analizirane kontraindikacije i komplikacije kardioloske invazivne intervencije. U zadnjem poglavlju se opisuju sve upute koje se daju pacijentu prije same kateterizacije i nakon kateterizacije, odnosno nakon ugradnje stenta.

Ovaj tekst je dragocjen i jako koristan za pacijenta koji ce doci u laboratoriji za kateterizaciju srca. Prirucnik je napisan sistematski, izgradjen i koncipiran na vlastitom iskustvu, sto mu daje posebnu notu i kvalitet. U citavom tekstu autori su metodicki postupali i sva svoja iskustva sazeli u jednostavne i razumljive recenice, pogotovo kojemu medicina nije tako bliska i razumljiva. Tema Prirucnika se postepeno razvija. Od stepenice do stepenice dize se tekst, razvija se poimanje samoga problema, a uz to se prosiruje i upoznavanje materije iz svih njezinih aspekata. Svaki detalj, svaki aspekt kateterizacije srca, odnosno ugradnja stenta je minuciozno opisana, tako da pacijent ima pred sobom vrlo instruktivno stivo, koje ga na jedan jednostavan, a istovremeno i majstorski nacin uvodi u cjelokupan postupak kateterizacije.

Ovakav Prirucnik nije samo potreban i koristan za pacijente, koji ce se podvrci kateterizaciji srca ili implantaciji stenta, nego je on sam po sebi originalno koncipiran, a sama materija na vrlo osebujan i pregnantan nacin prezentirana. Stil je vrlo lagan, leprsav i cijeli tekst je vrlo citljiv, pisan jasnim, lijepim i sugestivnim recenicama, koje ne zamaraju citaoca, nego naprotiv, plijene njegovu paznju istim intenzitetom, kako na pocetku tako i na kraju.

Iz svih navedenih razloga smatram da se Prirucnik treba sto prije stampati, da bi se omogucilo velikom broju pacijenata da se njime koriste. Jer prirucnik ce ukloniti ili premostiti na prvom mjestu strahove, tjeskobu, neizvjesnost, a potom neinformisanost koja se ne rijetko javlja kod pacijenata koji ulaze u laboratorij za kateterizaciju srca, gdje srce, nolens-volens, ponekad izmice jednoj racionalnoj kontroli i diktira svoja pravila: 'Le coeur a ses raisons que la raison ne connait pas', ('Srce ima svoje razloge, koje razum ne moze da shvati') divna je misao velikoga Blaise Pascala.

Prof. dr. Vjekoslav Gerc


Sta su drugi kupili
Knjiga Imam li anginu pektoris ? - Mehmed Kulic
Imam li anginu pektoris ?
Mehmed Kulic
Online cijena:
10.00 KM

Druge knjige autora Mehmed A. Kulic
Knjiga Imam li anginu pektoris ? - Mehmed A. Kulic
Imam li anginu pektoris ?
Mehmed A. Kulic
Online cijena:
10.00 KM

Podsjetnik


Budite u toku!

Za redovne obavijesti o novim izdanjima, promotivnim ponudama ili Prilici dana, dana prijavite se za e-mail newsletter Budite u toku!
 
Katalog: Naslovna | Nove knjige | Bestseleri | Knjige s popustom | Polovne i antikvarne knjige
Vas Interliber: Lista za kupovinu | Budite u toku! | Trazite knjige? | Esejistik@
Mapa websitea: Oblasti/zanrovi | Autori | Izdavaci |
Saradnja: Vasi prijedlozi su dobrodosli | Zelim prodati knjigu
-
Kako radimo: Prvi put ste ovdje? | Isporuka, cijene, rokovi | Pomoc | Pomogli su
Kontakt: info@interliber.com | Telefon: ++387 33 921 182 | Nasa adresa | Copyrightę 1998-2014 Interliber d.o.o.