Knjizara Interliber.com  
  Danas je u katalogu 16754 knjiga.    Read in English Lista za kupovinu Pomoc
/
Naslovnica knjige Nasi prijevodi Kur

Procitali ste knjigu
Nasi prijevodi Kur'ana i stil kur'anskog izraza?

Nasi prijevodi Kur'ana i stil kur'anskog izraza

Autor:
Izdavac: Connectum ; Sarajevo, BiH; mart 2010.
ISBN-13: 9789958590894
Jezik: bosanski; meki uvez; 314 strana; 21 cm
Raspolozivost: isporuka odmah

Online cijena: 18.01 KM (12.00 USD)

Dodaj u Listu za kupovinu


O autoru   
  

O knjizi
Kur'ani - kerim je velicanstvena i vjecna jezicka arhitektura koja nadilazi granice covjekova jezika i kao takav uvijek ce biti izazov, kako onima koji otkrivaju njegova znacenja i poruke kroz fenomen jezickog izraza, tako i onima koji te poruke i ta znacenja zele osporiti i od njih se distancirati. Posebnost ovog teksta je, medjutim, u tome sto on preispituje pitanja sistematskog pristupa prevodjenju Kur'ana i sto hoce otvoriti novi idejni put i prosiriti dijaloski poligon mladoj intelektualnoj generaciji kako bi karike svoga pojedinacnog doprinosa uvezali u ozbiljni naucni lanac i izgradili jedan ozbiljan institucionalni organizam za ovu osjetljivu prevodilacku disciplinu. Nadati se je da ce svaka pojedinacna prevodilacka odusevljenost Allahovim Govorom naci svoje mjesto u ovom lancu i uvezati svoj velicanstveni trud sa onima koji rade na tom putu.


O autoru
1938., Šeher, Kalesija kod Tuzle. Osnovno obrazovanje je završio u rodnome mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1958. godine. Po završetku medrese studirao je pravo u Ljubljani i Beogradu. U Kairu je 1962. godine upisao Fakultet arapskog jezika na El-Azheru. Na ovom Fakultetu je diplomirao, magistrirao i doktorirao. Prije odlaska na studij u Kairo bio je imam glavne džamije u Cajnicu.
Po povratku u domovinu 1974. godine poceo je raditi u Islamskoj zajednici, prvo kao šef Kabineta reisu’l-uleme, a onda je 1977. godine postavljen za docenta na predmetu arapski jezik i arapska književnost na Islamskom teološkom fakultetu u Sarajevu.
Od Gazi Husrev-begovih institucija koje danas postoje, vakuf, medresa i biblioteka, radio je u dvije posljednje. U biblioteci kao direktor (1982.-1986.) i medresi kao profesor arapskog jezika. Godine 1983. biran je u vandrednog, a 1989. u redovnog profesora.
U ovom periodu biran je za prodekana, a 1990. godine i za dekana ovog Fakulteta. U njegovom mandatu Ministarstvo nauke, kulture i fizicke kulture R BiH aktom od 5. 12. 1991. godine verificiralo je ovaj Fakultet kao visoku obrazovnu instituciju Univerziteta u Sarajevu.
Prof. dr. Jusuf Ramic angažiran je i na postdiplomskom studiju na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu kao voditelj katedre za Kur’an i kur’anske znanosti. U okviru te katedre izucava se kiraet, tefsir i arapski jezik.
Bio je glavni i odgovorni urednik Preporoda (1975.-1977.), Zbornika radova Islamskog teološkog fakulteta (1990.) i clan redakcije Islamske misli od njenog osnivanja 1978. godine pa do gašenja 1992. godine.
Bio je clan i redakcije Glasnika VIS-a (1990.-1993.) i Anala Gazi Husrev-begove biblioteke (1976.-1983.), zatim clan Komisije za pripremanje i objavljivanje djela iz kulturnog nasljeda naroda i narodnosti BiH.
Sada je clan redakcije Muallima i Priloga za orijentalnu filologiju (POF) Orijentalnog instituta u Sarajevu. Svojevremeno je bio clan VIS-a i clan i potpredsjednik Sabora Islamske zajednice za BiH, Hrvatsku i Sloveniju i predsjednik Privremenog organa Mešihata IZ-e BiH u ratnom periodu (1992.-1993.).
Bio je kandidiran za reisu’l-ulemu na izborima 1991. godine. Njegov Prijedlog programskih usmjerenja Islamske zajednice u mandatnom periodu 1991.-1998. godine objavljen je u Glasniku VIS-a.

Bibliografija:
U toku rada na Islamskom teološkom fakultetu, danas Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, pisao je, prevodio i objavljivao tekstove iz oblasti tefsira, arapskog jezika i arapske književnosti u raznim našim listovima i casopisima u Preporodu, Glasniku VIS-a, Islamskoj misli, Zborniku radova Fakulteta, Prilozima za orijentalnu filologiju, Muallimu, Elifu, Muhadžiru, Hilalu i kalendaru Takvim.

Zelite li dopuniti podatke o autoru?

Sta su drugi kupili
Knjiga Etnicko ciscenje u Palestini - Ilan Pappe
Etnicko ciscenje u Palestini
Ilan Pappe
Online cijena:
25.00 KM

Knjiga Mi smo jedan drugome najbolji poklon - Sulejman Bugari
Mi smo jedan drugome najbolji poklon
Sulejman Bugari
Online cijena:
22.30 KM

Knjiga O miru medju religijama - Nikola Kuzanski
O miru medju religijama
Nikola Kuzanski
Online cijena:
24.61 KM

Knjiga Vratimo se Gospodaru - Sulejman Bugari
Vratimo se Gospodaru
Sulejman Bugari
Online cijena:
16.50 KM


Podsjetnik


Budite u toku!

Za redovne obavijesti o novim izdanjima, promotivnim ponudama ili Prilici dana, dana prijavite se za e-mail newsletter Budite u toku!
 
Katalog: Naslovna | Nove knjige | Bestseleri | Knjige s popustom | Polovne i antikvarne knjige
Vas Interliber: Lista za kupovinu | Budite u toku! | Trazite knjige? | Esejistik@
Mapa websitea: Oblasti/zanrovi | Autori | Izdavaci |
Saradnja: Vasi prijedlozi su dobrodosli | Zelim prodati knjigu
-
Kako radimo: Prvi put ste ovdje? | Isporuka, cijene, rokovi | Pomoc | Pomogli su
Kontakt: info@interliber.com | Telefon: ++387 33 921 182 | Nasa adresa | Copyright© 1998-2014 Interliber d.o.o.