Knjizara Interliber.com  
  Danas je u katalogu 16754 knjiga.    Read in English Lista za kupovinu Pomoc
Naslovnica knjige Na klizistu povijesti : (sveta kruna ugarska i sveta kruna bosanska) : 1387. - 1463. - Dubravko  Lovrenovic

Procitali ste knjigu
Na klizistu povijesti : (sveta kruna ugarska i sveta kruna bosanska) : 1387. - 1463.?

Na klizistu povijesti : (sveta kruna ugarska i sveta kruna bosanska) : 1387. - 1463.

Autor:
Izdavac: Synopsis ; Sarajevo, BiH; mart 2006.
ISBN-13: 9789958587078
Jezik: bosanski; tvrdi uvez sa ovitkom; 808 strana; 28 cm
Raspolozivost: rasprodano - nije moguce naruciti

Online cijena: 0.00 KM (0.00 USD)

Dodaj u Listu za kupovinu


O autoru   
  

O knjizi
Istrazujuci porijeklo bosanske krune, Lovrenovic se odlucio za tezu o njezinu endogenome, bosanskom porijeklu, koja glasi: 'Tvrtko I. Kotromanic proglasio je sam sebe kraljem, a ceremoniju krunjenja obavio je djed Crkve bosanske'.
Svakako je to najoriginalniji rezultat njegove knjige, ali ne i jedini. Dovodeci u blisku vezu Crkvu bosansku sa etabilarnim politickim ritualima europskog srednjovjekovlja, autor na indirektan nacin ojacava one interpretacije koje u srednjovjekovnoj Crkvi bosanskoj gledaju krscansku instituciju koja se odvojila od Rima i zadrzala svoja tradicionalisticka shvatanja i nacin zivota, a ne dualisticku sektu cija bi odstupanja od od ortodoksnog krscanstva bila radikalna i Bosnu radikalno izdvojila iz duhovnog i politickog korpusa europskog srednjovjekovlja.
Lovrenoviceve analize pokazuju da je prije svega Ugarska predstavljala model i posrednika europskog srednjovjekovlja u Bosni. Njegovi su uvidi formulirani prema kriterijima moderne medijevistike, pa prema tome predstavljaju doprinos ne samo bosanskoj i madzarskoj nego i europskoj medijevistici uopce. Vrijednost Lovrenoviceve monografije nije samo u originalnim uvidima u povijesne sklopove nego isto tako i u brizljivom odnosu prema povijesnim podacima. Njegove su interpretacije metodicki tako posredovane da je lako provjeriti vrijednost argumenata na kojima se temelje.

O autoru
Dubravko Lovrenovic, bosanskohercegovacki medievalista, rodjen je 30. augusta 1956. godine u Jajcu. Na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu diplomirao je 1979. godine. Na istom je fakultetu odbranio doktorat Ugarska i Bosna (1387-1463) 18. decembra 1999. godine.

Objavio je veliki broj radova o srednjem vijeku u domacim i stranim strucnim casopisima, kao i vise desetina tekstova publicistickog tipa. Sudjelovao je na vecem broju naucnih skupova. Zimski semestar 2001/2002. godine proveo je kao gostujuci profesor na americkom univerzitetu Yale. Od 2001. do 2003. godine bio je zamjenik ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi Federacije BiH. Godine 2005. boravio je i kao stipendist na Centralno-evropskom univerzitetu u Budimpesti. Clan je Komisije za zastitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i Komisije za saradnju sa UNESCO-m. Sekretar je za historiju pri ANU BiH i voditelj je Centra za istrazivanje povijesti pri Medjunarodnom forumu Bosna iz Sarajeva.
Profesor je opce historije srednjeg vijeka na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Zelite li dopuniti podatke o autoru?

Sta su drugi kupili
Knjiga Tranzit, kometa, pomracenje - Muharem Bazdulj
Tranzit, kometa, pomracenje
Muharem Bazdulj
Online cijena:
14.00 KM

Druge knjige autora Dubravko Lovrenovic
Knjiga Sirat cuprija fra Ante Knezevica - Dubravko  Lovrenovic
Sirat cuprija fra Ante Knezevica
Dubravko Lovrenovic
Online cijena:
26.00 KM
Knjiga Bosanska kvadratura kruga - Dubravko  Lovrenovic
Bosanska kvadratura kruga
Dubravko Lovrenovic
Online cijena:
50.01 KM

Podsjetnik


Budite u toku!

Za redovne obavijesti o novim izdanjima, promotivnim ponudama ili Prilici dana, dana prijavite se za e-mail newsletter Budite u toku!
 
Katalog: Naslovna | Nove knjige | Bestseleri | Knjige s popustom | Polovne i antikvarne knjige
Vas Interliber: Lista za kupovinu | Budite u toku! | Trazite knjige? | Esejistik@
Mapa websitea: Oblasti/zanrovi | Autori | Izdavaci |
Saradnja: Vasi prijedlozi su dobrodosli | Zelim prodati knjigu
-
Kako radimo: Prvi put ste ovdje? | Isporuka, cijene, rokovi | Pomoc | Pomogli su
Kontakt: info@interliber.com | Telefon: ++387 33 921 182 | Nasa adresa | Copyrightę 1998-2014 Interliber d.o.o.