Knjizara Interliber.com  
  Danas je u katalogu 16754 knjiga.    Read in English Lista za kupovinu Pomoc
Naslovnica knjige Muzej nevinosti - Orhan  Pamuk - ISBN 9789958300325

Procitali ste knjigu
Muzej nevinosti?

Muzej nevinosti

Autor:
Prevod: Ekrem Causevic; Kerim Filan
Izdavac: Buybook ; Sarajevo, BiH; april 2009.
ISBN-13: 9789958300325
Jezik: bosanski; meki uvez; 702 strana; 20 cm
Raspolozivost: isporuka odmah

Online cijena: 25.00 KM (16.67 USD)

Dodaj u Listu za kupovinu


O autoru   
  

O knjizi
Samo nekoliko mjeseci posto je objavljen u Turskoj, pred nasim citaocima je, medju prvima u svijetu, jedan od najobimnijih romana Orhana Pamuka. Vise od sto pedeset likova u osamdeset i tri poglavlja na sest stotina stranica gradi svijet Istanbula u vremenu od 1975. godine do danasnjih dana.
Pamuk u Muzeju nevinosti otvara najraznovrsnije teme - od drustvenih tabua do neodoljive modernosti i sloboda koje su sedamdesetih osvajali i mladi Istanbulci, od metaforickih muzejskih vrijednosti do pregleda zbirki najbizarnijih svjetskih muzeja, od zapleta kao na filmu do pripovjesti o svijetu savremene turske kinematografije. Ipak, jedna se tema izdvaja, i po njoj se ovaj roman razlikuje od drugih Pamukovih romana - to je ljubav. Istanbul je, pak, kao i uvijek kad je Pamuk u pitanju, nezaobilazna velika pozornica velike price. Ulicama istanbulskih cetvrti Nisantas, Cukurdzuma,Taksim, Harbija, Bejoglu, cesto krstari jos jedan junak ove knjige - automobil sevrolet iz 1965, koji svojom rutom spaja ekskluzivne klubove i musave barove, luksuzne vile i sirotinjske periferijske cetvrti, bioskopske baste kojih danas vise nema i mjesta i scene vezane uz turski film i glumce, poslovne cetvrti i cumeze staretinara cudaka. No, ovaj roman je prije svega knjiga o vezama medju ljudima, opsesijama, fetisima, emotivnoj zavisnosti, sakupljanju stvari i uspomena, sjecanju i ceznji. U osnovi svega stoji fundamentalno pitanje sta je ljubav, zapravo. Glavni lik, Kemal, pripadnik visokog drustva - zaljubljen je je u Fusun, mladu djevojku iz drugog drustvenog miljea. U tragicnom nizu dogadjaja on opsesivno sakuplja svaki predmet koji ona dodirne. Iz te nesvakidasnje opsesije junaka romana radja se, u realnom vremenu, prostoru i zivotu, i ideja Orhana Pamuka da za roman izgradi muzej. Tako je poslije devet godina od kupovine stare trospratne kuce u istanbulskom kvartu Cukurdzuma 1999, istovremeno zavrseno renoviranje buduceg muzejskog prostora, ali i knjiga pod naslovom Muzej nevinosti. Kao sto to roman cini na svoj imaginarni nacin, tako i taj muzej ima namjeru da na svoj materijalni nacin sakupi i izlozi predmete ovog romana. Besplatne ulaznice su prilozene!

O autoru
Orhan Pamuk je rodjen u Istanbulu 1952. godine. Odrastao je u istanbulskoj cetvrti Nisantas, u porodici nalik onima kakve opisuje u svojim romanima Dzevdet-beg i njegovi sinovi i Crna knjiga. Po zavrsenoj gimnaziji studirao je arhitekturu, ali se potom opredjelio za novinarstvo. Pamuk, koji za sebe kaze da je u djetinjstvu i mladosti mastao o tome da postane slikar, aktivno se posvetio pisanju 1974. godine. Izdavacka kuca Milijet dodelila mu je 1979. godine nagradu za rukopis prvog romana Dzevdet-beg i njegovi sinovi, koji je objavljen 1982, a godinu dana kasnije dobio je prestiznu nagradu koja nosi ime slavnog turskog pisca Orhana Kemala. Iste godine, 1983., iz stampe izlazi Tiha kuca, njegov drugi roman, koji opisuje tri generacije jedne istanbulske trgovacke porodice. Godine 1984. ovaj je roman, preveden na francuski, dobio nagradu Madarali, a 1991. i Nagradu za evropsko otkrice (Prix de la decouverte europeenne). Istorijski roman Bijela tvrdjava (1985), u kojem je opisana veza izmedju mletackog roba i njegovog turskog gospodara, prosirio je popularnost i slavu Orhana Pamuka i izvan granica Turske. Ova knjiga, ciji je prevod na engleski Njujork tajms pozdravio rijecima 'Nova zvijezda ukazala se na Istoku', prevedena je na sve velike zapadne jezike. Njegov cetvrti roman, Crna knjiga (1990), zahvaljujuci svojoj slozenosti, bogatstvu i punoci izraza, smatra se jednim od najkontroverznijih, ali i najpopularnijih romana savremene turske knjizevnosti. Na osnovu ove knjige Pamuk je napisao scenario za film Tajno lice, koji je rezirao cuveni turski reditelj Omer Kavur. Taj scenario objavljen je kao knjiga 1992. godine. Roman Novi zivot je za kratko vrijeme po objavljivanju (1994) postao jedan od najcitanijih savremenih turskih romana. Na izrazito veliko interesovanje, kako u Turskoj tako i u inostranstvu, naisao je njegov istorijski roman o zivotu i umjetnosti osmanskih majstora minijature u kasnom sesnaestom vijeku, Zovem se crveno (1998), koji je 2003. godine dobio International IMPAC Dublin Literary Award i Prix Médicis étranger 2005. godine.
Godine 1998. Pamuk je, praveci izbor iz napisa u svojim biljeskama koje je vodio od rane mladosti, pod naslovom Druge boje: izabrani spisi i jedna pripovetka, zajedno sa do tada neobjavljenom dugom pripovjetkom Gledanje kroz prozor, objavio svoje odabrane tekstove, eseje, novinske clanke, kritike, reportaze i putopise. Godine 2002. objavio je roman Snijeg, a 2003. knjigu tekstova posvecenu rodnom gradu - Istanbul : uspomene i grad. Dobitnik je Nagrade za mir knjizara Njemacke (Friedenspreis des Deutschen Buchhandels) za 2005. godinu.
Godine 2006. dodijeljena mu je Nobelova nagrada za knjizevnost. Iste godine odlikovan je francuskim Ordenom viteza reda umjetnosti i knjizevnosti, a Univerzitet u Vasingtonu dodijelio mu je medalju (Distinguished Humanist Medal), koja se bijenalno dodeljuje naucnicima i umjetnicima za vrhunska djela i hrabrost.
Orhan Pamuk je pocasni clan Americke akademije umjetnosti i knjizevnosti, kao i Kineske akademije drustvenih nauka. Godine 2010. urucena mu je Nagrada 'Norman Majler' za zivotno delo (2010 Norman Mailer Lifetime Achievement Award).
Knjige Orhana Pamuka prevedene su na vise od cetrdeset svjetskih jezika i prodate u tirazu od vise miliona primjeraka.

Zelite li dopuniti podatke o autoru?

Sta su drugi kupili
Knjiga Ljubav i prepreke - Aleksandar Hemon
Ljubav i prepreke
Aleksandar Hemon
Online cijena:
19.00 KM

Knjiga Zivjeti i umirati za Srebrenicu - Mihrija Fekovic-Kulovic
Zivjeti i umirati za Srebrenicu
Mihrija Fekovic-Kulovic
Online cijena:
23.40 KM

Knjiga Nocno vijece - Dzevad Karahasan
Nocno vijece
Dzevad Karahasan
Online cijena:
22.25 KM

Knjiga Hakawati - Rabih Alameddine
Hakawati
Rabih Alameddine
Online cijena:
25.00 KM

Druge knjige autora Orhan Pamuk
Knjiga Zovem se Crvena : - Orhan  Pamuk
Zovem se Crvena :
Orhan Pamuk
Online cijena:
20.00 KM
Knjiga Snijeg - Orhan  Pamuk
Snijeg
Orhan Pamuk
Online cijena:
22.00 KM
Knjiga Kofer moga oca - Orhan  Pamuk
Kofer moga oca
Orhan Pamuk
Online cijena:
15.00 KM
Knjiga Zovem se Crvena :: - Orhan  Pamuk
Zovem se Crvena ::
Orhan Pamuk
Online cijena:
12.00 KM
Knjiga Druge boje : eseji i jedna prica - Orhan  Pamuk
Druge boje : eseji i jedna prica
Orhan Pamuk
Online cijena:
23.40 KM

Podsjetnik


Budite u toku!

Za redovne obavijesti o novim izdanjima, promotivnim ponudama ili Prilici dana, dana prijavite se za e-mail newsletter Budite u toku!
 
Katalog: Naslovna | Nove knjige | Bestseleri | Knjige s popustom | Polovne i antikvarne knjige
Vas Interliber: Lista za kupovinu | Budite u toku! | Trazite knjige? | Esejistik@
Mapa websitea: Oblasti/zanrovi | Autori | Izdavaci |
Saradnja: Vasi prijedlozi su dobrodosli | Zelim prodati knjigu
-
Kako radimo: Prvi put ste ovdje? | Isporuka, cijene, rokovi | Pomoc | Pomogli su
Kontakt: info@interliber.com | Telefon: ++387 33 921 182 | Nasa adresa | Copyright© 1998-2014 Interliber d.o.o.