Knjizara Interliber.com  
  Danas je u katalogu 16754 knjiga.    Read in English Lista za kupovinu Pomoc
Naslovnica knjige Policijske price - Fernando  Pessoa - ISBN 9789536317813

Procitali ste knjigu
Policijske price?

Policijske price

Autor:
Prevela: Tatjana Tarbuk;
Izdavac: Konzor ; Zagreb, Hr.; februar 2002.
ISBN-13: 9789536317813
Jezik: hrvatski; tvrdi uvez; 155 strana; 21 cm
Raspolozivost: isporuka odmah

Cijena: 22.00 KM (14.66 USD)
Online cijena: 8.80 KM (5.86 USD) ; Popust: 60%
Usteda pri kupovini ove knjige: 13.20 KM (8.80 USD)

Dodaj u Listu za kupovinuO knjizi
Policijske i druge price saroliki su zbroj Pessoinih kracih proznih djela. On u svojim pricama cesto poseze za neuobicajenim situacijama i zagonetnim zapletima, s likovima koji su nesvakidasnji bilo po svojoj inteligenciji, originalnosti ili pak ludilu. Pessoa je imao osamnaest godina kada je zapisao da ga zanimaju misteriozne price o zastrasujucim pustolovinama, kako ga privlaci ono nevjerojatno i po svojoj prirodi cesto nemoguce. Price poput Vrlo originalne vecere, ili Czarkresko prikazuju nam (ili daju naslutiti) upravo takve neuobicajene situacije i dogadjaje koji su mogli uzbudjivati mastu mladog Pessoe.
Procitajte poglavlje

Veliki portugalac ili porijeklo price o Vigariu

Zivio je, ima tome vec dosta godina, negdje u okrugu Ribatejo, jedan sitni uzgajivac i trgovac stokom po imenu Manuel Peres Vigario.
O njegovim osobinama, kako bi to nazvala primijenjena psihologija, govore mnoge prilike u kojima zapocinje ova prica.
Jednoga dana dodje k njemu neki proizvodjac krivotvorenih novcanica i rece mu: 'Gospodine Vigario, imam ovdje nekoliko novcanica od sto tisuca reisa koje bih morao raspacati. Zelite li ih? Dat cu vam ih za dvadeset tisuca svaku.' 'Dajte da vidim', rece Vigario; no kako je odmah primijetio da su vrlo lose izrade, odbije: 'Sto ce mi to?' rece. 'Ove novcanice ne mogu proci ni kod slijepca.' No krivotvoritelj je bio uporan pa je Vigario popustio uz cjenkanje, te naposljetku sklope posao za dvadeset novcanica, po deset tisuca reisa svaka.
Nekoliko dana poslije Vigario je morao platiti dvojici brace, takodjer trgovcima stokom, razliku nekoga racuna u iznosu od milijun reisa. Prvoga dana sajma trebalo je obaviti isplatu. Dva su brata toga dana vecerali u jednoj mracnoj krcmi, kada se na vratima pojavio, teturajuci od pijanstva, Manuel Peres Vigario. Sjeo je za njihov stol i narucio vino. Proslo je neko vrijeme u raznim nepovezanim razgovorima s njegove strane, kad se Vigario sjetio da im mora platiti. Izvukao je potom novcanik i upitao ih moze li im sve platiti u novcanicama od pedeset tisuca reisa. Oni rekose da moze, i kako se u tom trenutku novcanik rastvorio, a jedan od dvojice primijetio da su novcanice od sto tisuca, brzim je znakom ociju upozorio drugoga.
Izmijenili su zatim poglede.
Manuel Peres je sporo i drhtavo izbrojio dvadeset novcanica, te im ih dao. Jedan od brace odmah je spremio novcanice, buduci da ga je pratio dok je brojao, te ih vise nije ni pogledao. Vigario je nastavio razgovor i nekoliko puta zatrazio jos vina. A zatim je, kao prirodni ucinak sve vecega pijanstva, izjavio da zeli potvrdu. Nije to bilo uobicajeno, ali nijedan od brace nije se usprotivio. On ce diktirati tekst potvrde jer, kako je rekao, zeli da sve bude kako treba. I diktirao je tekst potvrde - potvrde pijanca, s mnogo nepotrebnih rijeci i besmislica: toga dana, u toliko sati, u toj i toj krcmi, i 'za vrijeme vecere' (i tako dalje sa svim nepotrebnim pretjeranostima pijanca...), da su oni primili od Manuela Peresa Vigaria, rodom iz toga i toga mjesta, isplatu za to i to, u iznosu od milijun reisa u novcanicama od pedeset tisuca reisa. Na potvrdu su stavili datum, potpise i pecat. Vigario ju je spremio u novcanik, zadrzao se jos neko vrijeme, popio jos malo vina, te zatim otisao.
Kada se toga istog dana, ili sljedeceg, pruzila prilika da se razmjeni prva novcanica, onaj koji ju je trebao primiti odmah ju je vratio, jer je na drsko ocit nacin bila lazna, a isto se dogodilo s drugom i s trecom... I tada braca, pogledavsi bolje u novcanice, vidjese da one ne bi mogle proci ni kod slijepca.
Zalili su se policiji, te je pozvan Manuel Peres koji je zapanjeno saslusao slucaj, a zatim podignuo ruke prema nebu zahvaljujuci pijanstvu sto mu ga je sama providnost toga dana poslala, jer da nije bilo tako, rekao je, premda sam nevin, bio bih izgubljen.
Da se nisam napio, objasnio je, ne bih ni trazio potvrdu, a ne bih sigurno trazio ni takvu potvrdu u kojoj stoji, te izvadi potvrdu kao dokaz, da sam im platio u novcanicama od pedeset tisuca reisa, sto su oni potpisali. A da sam im platio u novcanicama od sto tisuca, nastavi Vigario, toliko pijan nisam bio da bih im dao dvadeset novcanica, koliko ova gospoda kazu da sam im dao, a jos manje bi ih oni, kao casni ljudi, primili. I kako je to bilo tocno, oslobodjen je krivnje.
Slucaj, medjutim, nije ostao tajnom, ubrzo se procuo. A prica o 'milijun reisa Manuela Vigaria', u skracenu obliku, presla je u besmrtnost svagdasnjice, premda je vec zaboravljeno odakle potjece.

O autoru
Fernando Antonio Nogueira Pessoa rodio se 13. lipnja 1888. u Lisabonu, gdje boravi veci dio svog zivota i umire u studenome 1935. Otac mu, glazbeni recenzent, umire od tuberkuloze kada je Fernandu bilo pet godina, a majka se ponovno udaje za visokog casnika i diplomata te mladost provodi u Durbanu, u Juznoj Africi gdje mu je ocuh bio konzul. Ondje polazi englesku skolu i studira u Capetownu. U sedamnaestoj se godini vraca u Lisabon i upisuje na Filozofski fakultet koji ubrzo napusta. Kupuje potom tiskaru, naziva je Ibis, ali i ona ubrzo propada. Nakon sloma u nakladnickim poslovima, izdrzava se cinovnickim radom, korespondent je za engleski i francuski jezik u raznim lisabonskim trgovackim tvrtkama.
Za zivota je, osim novinskih clanaka, objavio samo omanju zbirku pjesama Mensagem (Poruka, 1933), nekoliko zbirki pjesama na engleskom te rasprave o knjizevnosti i umjetnosti u casopisima. U ostavstini mu je pronadjen golem broj stihova, proze, skice za policijske price te tri drame.
Fernando Pessoa smatra se danas jednim od najznacajnijih portugalskih knjizevnika novijega doba.

Zelite li dopuniti podatke o autoru?

Sta su drugi kupili
Knjiga Herostrat - Fernando Pessoa
Herostrat
Fernando Pessoa
Online cijena:
8.80 KM

Knjiga Djavolji cas - Fernando Pessoa
Djavolji cas
Fernando Pessoa
Online cijena:
8.80 KM

Knjiga Bankar anarhist - Fernando Pessoa
Bankar anarhist
Fernando Pessoa
Online cijena:
8.80 KM

Druge knjige autora Fernando Pessoa
Knjiga Proza Ricarda Reisa - Fernando  Pessoa
Proza Ricarda Reisa
Fernando Pessoa
Online cijena:
8.80 KM
Knjiga Herostrat - Fernando  Pessoa
Herostrat
Fernando Pessoa
Online cijena:
8.80 KM
Knjiga Djavolji cas - Fernando  Pessoa
Djavolji cas
Fernando Pessoa
Online cijena:
8.80 KM
Knjiga Bankar anarhist - Fernando  Pessoa
Bankar anarhist
Fernando Pessoa
Online cijena:
8.80 KM
Knjiga Stoicki odgoj - Fernando  Pessoa
Stoicki odgoj
Fernando Pessoa
Online cijena:
9.60 KM

Podsjetnik


Budite u toku!

Za redovne obavijesti o novim izdanjima, promotivnim ponudama ili Prilici dana, dana prijavite se za e-mail newsletter Budite u toku!
 
Katalog: Naslovna | Nove knjige | Bestseleri | Knjige s popustom | Polovne i antikvarne knjige
Vas Interliber: Lista za kupovinu | Budite u toku! | Trazite knjige? | Esejistik@
Mapa websitea: Oblasti/zanrovi | Autori | Izdavaci |
Saradnja: Vasi prijedlozi su dobrodosli | Zelim prodati knjigu
-
Kako radimo: Prvi put ste ovdje? | Isporuka, cijene, rokovi | Pomoc | Pomogli su
Kontakt: info@interliber.com | Telefon: ++387 33 921 182 | Nasa adresa | Copyrightę 1998-2014 Interliber d.o.o.