Knjizara Interliber.com  
  Danas je u katalogu 16754 knjiga.    Read in English Lista za kupovinu Pomoc
Naslovnica knjige S onu stranu monokulture - Marija  Geiger - ISBN 9789532490633

Procitali ste knjigu
S onu stranu monokulture?

S onu stranu monokulture
: tradicijska znanja o okolisu i mreza zivota

Autor:
Izdavac: Antibarbarus ; Zagreb, Hr.; april 2009.
ISBN-13: 9789532490633
Jezik: hrvatski; meki uvez; 411 strana; 24 cm
Raspolozivost: isporuka odmah

Cijena: 40.00 KM (26.66 USD)
Online cijena: 16.00 KM (10.66 USD) ; Popust: 60%
Usteda pri kupovini ove knjige: 24.00 KM (16.00 USD)

Dodaj u Listu za kupovinu


O autoru   
  

O knjizi
Novo znanstveno razumijevanje zivota podrazumijeva predodzbu svijeta kao kompleksne mreze, istkane od bezbrojnih niti jednakih vrijednosti, sto je u suprotnosti s dosadasnjom pozitivisticko - znanstvenom tradicijom, koja koncept ekosistema vidi kao teoriju stroja apliciranu na prirodu, pa prema tome i na zivot.

Marija Geiger, povevsi se ovim novim, znanstvenim razumijevanjem zivota, uzevsi u obzir sociokulturnu odrzivost, tradicijska (lokalna) znanja o okolisu, ekofeminizami rodne aspekte odnosa spram okolisa, pise jedan, kod nas jos uvijek nov, (znanstveni) pogled na odrzivost i odrzivi razvoj, koji shvaca kao model oponasanja zivota. Prema svemu recenom, moze se zakljuciti kako je svrha ove knjige naglasiti vaznost ocuvanja svih humanih i ne-humanih oblika zivota. Tezeci tom cilju, treba imati na umu da ocuvanje biodiverziteta ovisi o ocuvanju kulturnoga diverziteta. Opcenito, skrb za ocuvanje raznovrsnosti najvazniji je napredak nasega vremena; raznovrsnost omogucuje da se istodobno potkopaju, odnosno dovedu u pitanje, tri vrste kolonizacije - kolonizacija prirode, kolonizacija zena i kolonizacija Trecega svijeta.

Tema knjige jesu male, lokalne, kontekstualizirane price koje govore o ljudima i njihovu okolisu s naglaskomna isprepletenosti globalnog i lokalnog, partikularnog i univerzalnog, drustvenog i prirodnog, humanog i ne-humanog, predmodernog (organskog), modernog (mehanicistickog) i postmodernog (ekoloskog) svjetonazora.Knjiga pokazuje da ono sto se vec uobicajeno naziva odnosom globalnog i lokalnog (globalnog misljenja i lokalnog djelovanja) nije puka teorijska apstrakcija, nego da na osobit nacin dolazi do izrazaja u jednoj lokalnoj sredini koja, svojim tradicijskim znanjima o okolisu, sudjeluje u globalnoj panorami ekoloskih naracija, misljenja i praksa... Stoga je ova knjiga poucna i interesantna ne samo za strucno-znanstvenu javnost i ne samo za studije drustvenih i humanistickih znanosti (sociologija, etnologija, antropologija, povijest) nego i za sire citateljstvo koje danas sve vise zanima odnos izmedju tradicije i modernosti-postmodernosti, ocuvanja prirode...' (iz recenzije dr. sc. Rade Kalanja)

O autoru
Marija Geiger (1973) na Filozofskom fakultetu Sveucilista u Zagrebu je diplomirala (1997), magistrirala (2005) i doktorirala (2008) sociologiju. Od 2004. godine suradjuje na projektu Konceptualizacija odrzivog razvoja u Hrvatskoj, a od 2007. na projektu Odrzivi razvoj Hrvatske na Institutu drustvenih znanosti Ivo Pilar, gdje je i zaposlena. Autorica je knjige Kulturalni ekofeminizam – simbolicke i spiritualne veze zene i prirode (2006).

Zelite li dopuniti podatke o autoru?

Sta su drugi kupili
Knjiga Etnicnost i stabilnost Europe u 21. stoljecu - Silva Meznaric
Etnicnost i stabilnost Europe u 21. stoljecu
Silva Meznaric
Online cijena:
14.40 KM

Knjiga Vandalizam : Nasilje nad kulturom - Alexander Demandt
Vandalizam : Nasilje nad kulturom
Alexander Demandt
Online cijena:
12.00 KM

Knjiga Ono sto ostaje od Auschwitza - Giorgio Agamben
Ono sto ostaje od Auschwitza
Giorgio Agamben
Online cijena:
10.00 KM


Podsjetnik


Budite u toku!

Za redovne obavijesti o novim izdanjima, promotivnim ponudama ili Prilici dana, dana prijavite se za e-mail newsletter Budite u toku!
 
Katalog: Naslovna | Nove knjige | Bestseleri | Knjige s popustom | Polovne i antikvarne knjige
Vas Interliber: Lista za kupovinu | Budite u toku! | Trazite knjige? | Esejistik@
Mapa websitea: Oblasti/zanrovi | Autori | Izdavaci |
Saradnja: Vasi prijedlozi su dobrodosli | Zelim prodati knjigu
-
Kako radimo: Prvi put ste ovdje? | Isporuka, cijene, rokovi | Pomoc | Pomogli su
Kontakt: info@interliber.com | Telefon: ++387 33 921 182 | Nasa adresa | Copyright© 1998-2014 Interliber d.o.o.