Knjizara Interliber.com  
  Danas je u katalogu 16754 knjiga.    Read in English Lista za kupovinu Pomoc
/
Naslovnica knjige Elegantni svemir : Superstrune, skrivene dimenzije i potraga za konacnom teorijom - Brian  Greene

Procitali ste knjigu
Elegantni svemir : Superstrune, skrivene dimenzije i potraga za konacnom teorijom?

Elegantni svemir : Superstrune, skrivene dimenzije i potraga za konacnom teorijom

Autor:
Prijevod: Goran Vujasinovic
Izdavac: Jesenski i Turk ; Zagreb, Hr.; juni 2012.
ISBN-13: 9789532223934
Jezik: hrvatski; meki uvez; 520 strana; 25 cm
Raspolozivost: isporuka do 2 nedjelje

Online cijena: 46.75 KM (31.17 USD)
Popust: (15%) ; Ustedjeli ste: 8.25 KM (5.50 USD)
Cijena: 55.00 KM (36.67 USD)

Dodaj u Listu za kupovinu


O autoru   
  

O knjizi
Fizicari i matematicari diljem svijeta danas gorljivo rade na jednoj od najambicioznijih ikad iznesenih teorija: teoriji struna. Ta struna je kljuc za pronalazenje jedinstvene teorije polja koja je Einsteinu izmicala punih trideset godina. Konacno, znanost prekoracuje stoljetni procijep izmedju zakona velikog - opce relativnosti - i zakona malog, kvantne mehanike. Teorija struna elegantno objedinjuje ta dva stupa moderne fizike u jedinstvenu harmonicnu cjelinu utvrdivsi da svi cudesni dogadjaji u svemiru nastaju nakon jedinog fenomena: vibra mikroskopski malenih vitica energije duboko u srcu svake tvari.
Brian Greene nam donosi izvanredno zgodan prikaz teorije struna - teorije koja, cini se, predstavlja najvjerojatniji put ka konacnoj teoriji svega. Njegova knjiga napisana je jasno i jednostavno a ipak znalacki. Tu kompliciranu teoriju ova knjiga cini veoma pristupacnom neznanstvenicima, a strucnjacima ce biti iznimno slasno stivo. (David M. Lee, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku)

Svako koga zanimaju horizonti teorijske fizike - povijesni, sadasnji i buduci - s velikim ce uzitkom citati ovu knjigu. (Edward Witten, Sveuciliste Princeton)

'Elegantni svemir' napisao sam u pokusaju da dojmljive spoznaje koje nastaju u avangardnoj fizici postanu dostupne sirokom spektru citatelja, posebno onima koji nisu ucili matematiku ni fiziku. Na javnim predavanjima o teoriji superstruna koja drzim vec nekoliko godina, svjedocio sam zelji mnogih da razumiju sto nam nova istrazivanja govore o fundamentalnim zakonima univerzuma, na koji nacin ti zakoni zahtijevaju temeljitu rekonstrukciju naseg shvacanja univerzuma, i kakvi nas izazovi cekaju u trajnoj potrazi za konacnom teorijom. Nadam se da ce ova knjiga, objasnivsi velika dostignuca fizike, sve od Einsteina i Heisenberga, i opisavsi uspjeh tih otkrica u kontekstu velikih promjena nasega doba, obogatiti i zadovoljiti tu radoznalost.

Takodjer se nadam da ce 'Elegantni svemir' zanimati i citatelje koji imaju odredjeno znanstveno obrazovanje. Za studente i predavace fizike, nadam se da ce ova knjiga kristalizirati neke osnovne stvari o modernoj fizici, kao sto su specijalna teorija relativnosti, opca teorija relativnosti i kvantna mehanika, prenoseci zarazno uzbudjenje istrazivaca koji se priblizavaju dugo trazenoj ujedinjenoj teoriji. Za ljubitelje popularne znanosti pokusao sam objasniti mnoge zadivljujuce napretke u nasem razumijevanju svemira do kojih je doslo u proteklom desetljecu. A sto se tice mojih kolega u drugim znanstvenim strukama, nadam se da ce im ova knjiga pruziti iskren i uravnotezen dojam o tome zasto su teoreticari struna tako zaneseni napretkom ostvarenim u potrazi za konacnom teorijom prirode.

Teorija superstruna baca siroku mrezu. To je siroka i duboka tema koja ukljucuje mnoga vazna otkrica u fizici. Buduci da ta teorija ujedinjuje zakone na velikoj i malenoj skali, zakone koji vladaju fizikom i u najdaljim svemirskim prostranstvima i u najsitnijim mrvicama tvari, toj se temi moze pristupiti iz mnogo smjerova. Odlucio sam se usredotociti na nase razumijevanje prostora i vremena, koje se neprekidno razvija. Smatram da je to posebno zanimljiv razvojni put, koji utire bogatu i fascinantnu stazu kroz bitno nove spoznaje.

Einstein je pokazao svijetu da se prostor i vrijeme ponasaju na zacudan nacin. Danas su avangardna istrazivanja integrirala njegova otkrica u kvantni univerzum s mnostvom skrivenih dimenzija, skutrenih u tkivu univerzuma - dimenzija u cijoj se bogatoj i zamrsenoj geometriji mozda krije kljuc za neka od najdubljih ikad postavljenih pitanja. Iako su neki od tih pojmova tesko shvatljivi, vidjet cemo da im se moze pribliziti prakticnim analogijama. A kada shvatimo te zamisli, one ce nam ponuditi cudesnu, revolucionarnu perspektivu na univerzum.

U cijeloj knjizi trudio sam se ne udaljiti se od znanosti a ipak pruziti citatelju intuitivno razumijevanje - cesto preko analogija i metafora - kako su znanstvenici dosli do danasnjeg shvacanja univerzuma. Iako izbjegavam strucni jezik i jednadzbe, zbog radikalno novih pojmova o kojima je rijec, citatelj ce mozda pozeljeti zastati, zamisliti se nad ponekim odlomkom ili objasnjenjem, kako bi uspijevao pratiti razvoj ideja. Dodao sam glosar znanstvenih pojmova kao lak i pristupacan podsjetnik na ideje objasnjene u glavnom tekstu. Premda ce opusteniji citatelji pozeljeti preskociti biljeske, marljiviji medju njima u naci ce potkrepu tvrdnji iznesenih u tekstu, kao i nekoliko strucnih ekskursa za matematicki nadarene. ( Brian Greene )

O autoru
Brian Greene diplomirao je na Harvardu, doktorirao na Oxfordu, a danas je profesor matematike i fizike na Sveucilistu Columbia. Jedan je od vodecih svjetskih teorijskih fizicara i zasluzan je za mnoga prijelomna otkrica s podrucja fizike superstruna.

Zelite li dopuniti podatke o autoru?

Preporucujemo
Knjiga Dokaz raja : Putovanje jednog neurohirurga u onostrano - Alexander Eben
Dokaz raja : Putovanje jednog neurohirurga u onostrano
Alexander Eben
Online cijena:
13.50 KM

Knjiga Znam da imate dusu - Jeremy Clarkson
Znam da imate dusu
Jeremy Clarkson
Online cijena:
17.00 KM

Knjiga Mikrobi, puske i celik : Sudbine ljudskih drustava - Jared Diamond
Mikrobi, puske i celik : Sudbine ljudskih drustava
Jared Diamond
Online cijena:
38.00 KM

Knjiga Elegantni svemir : Superstrune, skrivene dimenzije i potraga za konacnom teorijom - Brian Greene
Elegantni svemir : Superstrune, skrivene dimenzije i potraga za konacnom teorijom
Brian Greene
Online cijena:
46.75 KM

Knjiga Dnevnik istrazivanja iz Kolorado Springsa 1899-1900. godine - Nikola Tesla
Dnevnik istrazivanja iz Kolorado Springsa 1899-1900. godine
Nikola Tesla
Online cijena:
30.00 KM

Druge knjige autora Brian Greene
Knjiga Tkivo svemira - prostor, vrijeme i zasto su stvari kakve jesu - Brian  Greene
Tkivo svemira - prostor, vrijeme i zasto su stvari kakve jesu
Brian Greene
Online cijena:
49.30 KM

Podsjetnik


Budite u toku!

Za redovne obavijesti o novim izdanjima, promotivnim ponudama ili Prilici dana, dana prijavite se za e-mail newsletter Budite u toku!
 
Katalog: Naslovna | Nove knjige | Bestseleri | Knjige s popustom | Polovne i antikvarne knjige
Vas Interliber: Lista za kupovinu | Budite u toku! | Trazite knjige? | Esejistik@
Mapa websitea: Oblasti/zanrovi | Autori | Izdavaci |
Saradnja: Vasi prijedlozi su dobrodosli | Zelim prodati knjigu
-
Kako radimo: Prvi put ste ovdje? | Isporuka, cijene, rokovi | Pomoc | Pomogli su
Kontakt: info@interliber.com | Telefon: ++387 33 921 182 | Nasa adresa | Copyrightę 1998-2014 Interliber d.o.o.