Knjizara Interliber.com  
  Danas je u katalogu 16754 knjiga.    Read in English Lista za kupovinu Pomoc
/
Naslovnica knjige Intencije u arhitekturi - Christian  Norberg-Schulz - ISBN 9789532223101

Procitali ste knjigu
Intencije u arhitekturi?

Intencije u arhitekturi

Autor:
Prijevod: Olga Skaric
Izdavac: Jesenski i Turk ; Zagreb, Hr.; novembar 2009.
Ilustrirano?: Da
ISBN-13: 9789532223101
Jezik: hrvatski; meki uvez; 330 strana; 24 cm
Raspolozivost: isporuka odmah

Cijena: 54.00 KM (36.00 USD)
Online cijena: 32.40 KM (21.60 USD) ; Popust: 40%
Usteda pri kupovini ove knjige: 21.60 KM (14.40 USD)

Dodaj u Listu za kupovinu


  

O knjizi
Ova je studija izrasla iz konkretnih problema na koje nailazi arhitekt u svojoj struci. Ne mislimo u prvom redu na tehnicke poteskoce koje treba svladati u vezi s graditeljskim zadatkom, vec prije imamo na umu problem definiranja zadatka i odlucivanja o tome je li neko planirano ili dovrseno rjesenje zadovoljavajuce. U oba slucaja moramo uzeti u obzir 'prakticne' i 'umjetnicke' potrebe kako arhitekta tako i drustva i pojedinacnog narucitelja. Danas nam nedostaje stvarna osnova za taj postupak a posljedica toga je prilicno obeshrabrujuca 'rasprava' u kojoj medju sudionicima vlada nesporazum, pa oni ne pronalaze plodonosni i uzajamno korisni pristup problemu. Drugim rijecima, nedostaje nam zadovoljavajuca teorija arhitekture.

U nase je doba vecina zvanja, pod neprestanim pritiskom novih zahtjeva, bila prisiljena razviti sveobuhvatne teorijske 'instrumente'. Medjutim, nasa arhitektonska rjesenja jos su uvijek rezultat manje-vise slucajnih improvizacija. Arhitekti se nisu pokazali voljnima izraditi teorijsku bazu za svoje podrucje, najvise zbog predrasude da teorija ubija kreativnu sposobnost. U ovoj studiji pokusat cemo dokazati da je to stajaliste pogresno.

Za razliku od nasih prakticnih problema koji su barem donekle rasclanjeni, arhitekturu opterecuju prilicno veliki 'okolinski' problemi koji nisu do sada niposto na odgovarajuci nacin istrazeni. Stoga sam od pocetka preuzeo zadatak da raspravim 'psiholosko ishodiste arhitekture'. Tijekom rada postalo mi je, medjutim, jasno da se taj vid ne moze nikako odvajati od prakticne strane tog pitanja te da arhitekturu, kao problem i kao gotova rjesenja, treba razmatrati kao cjelinu unutar koje su pojedini dijelovi uzajamno ovisni.

Stoga je ova studija prerasla u pokusaj sredjenog pregleda svih 'dimenzija' za koje se moze pretpostaviti da tvore arhitektonsko djelo. Studija ima za cilj sveopcu zakonitost, a svako arhitektonsko rjesenje moze se smatrati posebnim slucajem nastalim u krilu teorije. Drugim rijecima, pokusavam unijeti red u skup ciljeva i sredstava koji su obuhvaceni pojmom 'arhitekture'. Stoga studija donosi obrise konceptualnog plana koji se moze koristiti za analizu graditeljskih zadataka kao i dovrsenih djela; a obracam se kako aktivnom arhitektu tako i povjesnicaru arhitekture. Moram naglasiti da mi svrha nije rjesavati probleme. Ova studija nije ni 'prirucnik' arhitekture ni povijesni pregled. Namjera joj je organiziranje gradje kako bi se dobila zajednicka osnova za suradnju u rjesavanju problema. Zato je studija u pravom smislu rijeci teorijska.

Teorija bi nam trebala otvoriti oci na obilje mogucnosti, a ne podrzavati gotova pravila! obrasce.Kako bi nam omogucila da uocimo veze izmedju teorije i nasih konkretnih problema u praksi, studija zapocinje kratkim prikazom sadasnje situacije u arhitekturi a zavrsava 'perspektivom' mogucih primjena teorije u buducnosti. Ti dijelovi studije (I. i IV.) ne pretendiraju da budu iscrpni niti da 'objasne' sadasnju situaciju. Njihova je svrha da pruze siri okvir za samu studiju. Samo u trecem poglavlju, koje se bavi teorijom u uzem smislu, pokusao sam donijeti sveobuhvatniji prikaz. Prirodno je da se zbog sirine problema radi tek o 'kosturu' koji treba popunjavati tijekom buducih, detaljnijih istrazivanja. Drugi je dio rezultat nuznosti primjene znanstvenih metoda i zasnivanja arhitektonske teorije na obavijestima iz drugih podrucja. Stoga su prikazane metodoloske, psiholoske, socioloske i semioticke informacije koje bi, prema mome misljenju, trebale spadati u opci obrazovni temelj svakog arhitekta ili povjesnicara arhitekture. Bilo je prikladno odvojiti te teme od teorije uz uzem smislu, kako bi ona bila sto jasnija. Svi su komentari i citati skupljeni u biljeskama. Prilicno su brojne, ali jedino je na taj nacin glavni tekst mogao poprimiti koherentan i jasan oblik.

Teorija je proizasla iz mog poznavanja arhitekture, to jest iz ogranicenog znanja o ogranicenom broju primjera. Stoga ovu teoriju treba ispitivati i usavrsavati primjenjujuci je na najveci moguci broj konkretnih slucajeva. To 'sukcesivno priblizavanje' je neophodno ako zelimo pronaci zadovoljavajuci teorijski instrument. Vjerujem da sam ustvrdio polaziste te cu, ako budem imao prigode, nastaviti istrazivanje opseznim propitivanjem stare i suvremene arhitekture. (Autor)


Sta su drugi kupili
Knjiga Umijece pamcenja - Frances Yates
Umijece pamcenja
Frances Yates
Online cijena:
39.00 KM

Knjiga Kratak uvod u antropologiju - Aleksandar Boskovic
Kratak uvod u antropologiju
Aleksandar Boskovic
Online cijena:
16.20 KM

Knjiga Sociologija emocija - Jonathan Turner
Sociologija emocija
Jonathan Turner
Online cijena:
34.80 KM

Knjiga Smisao zivota - Terry Eagleton
Smisao zivota
Terry Eagleton
Online cijena:
14.40 KM

Knjiga Mit o ljepoti : Kako se prikazi ljepote koriste protiv zena - Naomi Wolf
Mit o ljepoti : Kako se prikazi ljepote koriste protiv zena
Naomi Wolf
Online cijena:
21.00 KM

Druge knjige autora Christian Norberg-Schulz
Knjiga Egzistencija, prostor, arhitektura - Christian  Norberg-Schulz
Egzistencija, prostor, arhitektura
Christian Norberg-Schulz
Online cijena:
12.60 KM

Podsjetnik


Budite u toku!

Za redovne obavijesti o novim izdanjima, promotivnim ponudama ili Prilici dana, dana prijavite se za e-mail newsletter Budite u toku!
 
Katalog: Naslovna | Nove knjige | Bestseleri | Knjige s popustom | Polovne i antikvarne knjige
Vas Interliber: Lista za kupovinu | Budite u toku! | Trazite knjige? | Esejistik@
Mapa websitea: Oblasti/zanrovi | Autori | Izdavaci |
Saradnja: Vasi prijedlozi su dobrodosli | Zelim prodati knjigu
-
Kako radimo: Prvi put ste ovdje? | Isporuka, cijene, rokovi | Pomoc | Pomogli su
Kontakt: info@interliber.com | Telefon: ++387 33 921 182 | Nasa adresa | Copyrightę 1998-2014 Interliber d.o.o.