Knjizara Interliber.com  
  Danas je u katalogu 16754 knjiga.    Read in English Lista za kupovinu Pomoc
/
Naslovnica knjige Muzeji i granice moci - Ljiljana  Gavrilovic - ISBN 9788675620976

Procitali ste knjigu
Muzeji i granice moci?

Muzeji i granice moci

Autor:
Izdavac: XX vek ; Beograd, Sr.; decembar 2010. 12/18/2010
ISBN-13: 9788675620976
Jezik: srpski (latinica); meki uvez; 194 strana; 18 cm
Raspolozivost: isporuka odmah

Online cijena: 22.00 KM (14.67 USD)

Dodaj u Listu za kupovinu


  

O knjizi
Zasto su muzeji aktuelni?
Muzeji su tema koja u novije vreme postaje atraktivna i za naucnike u Srbiji. Izlazi sve vise knjiga o razlicitim aspektima muzejskog rada, osnovan je Centar za muzeologiju i heritologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu (jos uvek pri Odeljenju za istoriju umetnosti), prijavljuju se masteri i doktorati iz oblasti muzeologije, ili zastite kulturnog nasledja u najsirem smislu. Tako je tema koja je, iako potpuno trendy u svetskim razmerama, a u Srbiji doskora bila u potpunosti zanemarena, konacno nasla svoj put do sire naucne i strucne zajednice, sto bi trebalo da rezultira pronalazenjem boljih puteva od muzeja do njihove (potencijalne) publike, izmedu onoga za sta se ljudi interesuju i onoga cime se muzeji bave. Primera novih pristupa muzejima sve je vise (ukupan rad Muzeja istorije Jugoslavije, pojedine izlozbe Istorijskog muzeja Srbije, na primer, ili izlozba Plasticne devedesete u Etnografskom muzeju u Beogradu), ali je to samo kap u moru svakodnevne konvencionalne muzejske ponude.

Kljucna pitanja kojima se bavim u ovoj knjizi su teorijski odnosi izmedju muzeja, drustva i politika identiteta, koji bitno uticu na to kako se shvata kulturno nasledje i kako se gleda na funkciju muzeja. Ovde takodje pisem i o odnosu izmedju muzeologije i antropologije, kao moje 'maticne' discipline, ali i izmedju muzeja i popularne kulture i savremenog sveta uopste. Sintagma u naslovu knjige granice moci odnosi se na razlicite vrste granica: ideoloske, fizicke, simbolicke, samorazumljive, na sve one granice koje svakodnevno sputavaju nase zivote, teraju nas na zaobilazenje, preskakanje ili cekanje.

Iako su mi, prilikom rada na ovim tekstovima, mnoge stvari postale znatno jasnije (svako od nas pise prvenstveno da bi samom sebi odgovorio na pitanja koja postavlja), i dalje je ostalo mnogo tema o kojima treba razmisljati i koje ostaju otvorene za neke druge tekstove i neke druge knjige. (Iz predgovora)
O autoru :
Ljiljana Gavrilovic (rodjena 1953. godine u Beogradu) diplomirala je i doktorirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Zaposlena je u Etnografskom institutu SANU. Objavila je veci broj radova o porodicnim odnosima i obicajnom pravu u tradicionalnoj kulturi, o popularnoj kulturi i o muzejima i novoj muzeologiji. Pre ove, objavila je knjige: Balkanski kostimi Nikole Arsenovica (2004), Jugoslovenski etnograf Nikola Arsenovic (2006), Kultura u izlogu: ka novoj muzeologiji (2007), O politikama,identitetima i druge muzejske price (2009). Istrazivanja za ovu knjigu obavljena su u okviru naucnih projekata br. 147021: Antropoloska ispitivanja komunikacije u savremenoj Srbiji i br. 177026: Kulturno naslede i identitet, koje finansira Ministarstvo za nauku i tehnoloski razvoj Republike Srbije.


Preporucujemo
Knjiga Kad je sunce bilo Bog - Zenon Kosidovski
Kad je sunce bilo Bog
Zenon Kosidovski
Online cijena:
30.00 KM

Knjiga Porodica i ljubav u Rimskom carstvu - Paul Veyne
Porodica i ljubav u Rimskom carstvu
Paul Veyne
Online cijena:
14.00 KM

Knjiga Tragovi karmina : tajna istorija XX veka - Greil Marcus
Tragovi karmina : tajna istorija XX veka
Greil Marcus
Online cijena:
45.00 KM

Knjiga Katastrofe : jedna kulturna istorija od XVI do XXI veka - ~~ ~~~
Katastrofe : jedna kulturna istorija od XVI do XXI veka
~~ ~~~
Online cijena:
55.00 KM

Knjiga O ogledalima, ruzama i nistavilu : koncept vremena i prolaznosti u kulturi baroknog doba - Jelena Todorovic
O ogledalima, ruzama i nistavilu : koncept vremena i prolaznosti u kulturi baroknog doba
Jelena Todorovic
Online cijena:
29.00 KM


Podsjetnik


Budite u toku!

Za redovne obavijesti o novim izdanjima, promotivnim ponudama ili Prilici dana, dana prijavite se za e-mail newsletter Budite u toku!
 
Katalog: Naslovna | Nove knjige | Bestseleri | Knjige s popustom | Polovne i antikvarne knjige
Vas Interliber: Lista za kupovinu | Budite u toku! | Trazite knjige? | Esejistik@
Mapa websitea: Oblasti/zanrovi | Autori | Izdavaci |
Saradnja: Vasi prijedlozi su dobrodosli | Zelim prodati knjigu
-
Kako radimo: Prvi put ste ovdje? | Isporuka, cijene, rokovi | Pomoc | Pomogli su
Kontakt: info@interliber.com | Telefon: ++387 33 921 182 | Nasa adresa | Copyrightę 1998-2014 Interliber d.o.o.