Knjizara Interliber.com  
  Danas je u katalogu 16754 knjiga.    Read in English Lista za kupovinu Pomoc
Naslovnica knjige Stope u pesku - Borislav  Pekic - ISBN 9788651906704

Procitali ste knjigu
Stope u pesku?

Stope u pesku

Autor:
Izdavac: Sluzbeni glasnik Srbije ; Beograd, Sr.; januar 2012.
ISBN-13: 9788651906704
Jezik: srpski (cirilica); tvrdi uvez; 240 strana; 25 cm
Raspolozivost: isporuka do 3 nedjelje

Online cijena: 23.40 KM (15.60 USD)

Dodaj u Listu za kupovinu


O autoru   
  

O knjizi

O ovoj knjizi nema dovoljno podataka. Ako znate vise, javite nam, ili posaljite prikaz.
O autoru
Borislav Pekic, jedan od najznacajnijih pisaca srbijanske knjizevnosti XX veka, romansijer, dramski pisac i filmski scenarista, rodjen je 4. februara 1930. godine u Podgorici. Detinjstvo je proveo u Podgorici, Novom Beceju, Mrkonjic-Gradu, Kninu, Cetinju i Bavanistu u Banatu. Od 1945. godine je u Beogradu, gde je pohadjao Trecu musku gimnaziju i maturirao 1948. godine. Te iste godine osudjen je na petnaest godina strogog zatvora sa prinudnim radom i gubitkom gradjanskih prava od deset godina kao pripadnik, tada ilegalnog, Saveza demokratske omladine Jugoslavije. Na izdrzavanju kazne je bio u KPD Sremska Mitrovica i KPD Nis. Pomilovan je 1953. godine, posto je proveo pet godina u zatvoru.

Studirao je eksperimentalnu psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Te godine je dobio prvu nagradu na anonimnom konkursu za originalni scenario, koji je raspisao 'Lovcen film'. Godine 1959. pocinje da radi kao dramaturg i scenarista za ovu filmsku kucu. Na pocetku svog knjizevnog stvaralastva pisao je scenarija za razlicita filmska preduzeca. Prema njegovom tekstu 'Dan cetrnaesti' snimljen je film koji je 1961. godine predstavljao Jugoslaviju na filmskom festivalu u Kanu.

Godine 1965. objavljuje svoj prvi roman 'Vreme cuda'. Od tada se posvecuje iskljucivo pisanju. Pise prozu, pozorisne, radio i televizijske drame. Clan je urednistva 'Knjizevnih novina' od 1968. do 1969. godine i saradnik u casopisima 'Stvaranje', 'Knjizevnost', 'Savremenik' i 'Knjizevna rec', kao i u brojnim novinama i dnevnim listovima. Za drugi roman, 'Hodocasce Arsenija Njegovana' (1970), dobija prestiznu Ninovu nagradu za roman godine. Nakon odluke da se sa porodicom privremeno preseli u London 1970. vlasti mu bez obrazlozenja oduzimaju pasos. Posle godinu dana uspeo je da se pridruzi porodici u Londonu, ali za jugoslovenske vlasti postaje persona non grata. Kratki roman 'Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana' objavljen je u izdanju 'Slova ljubve' iz Beograda tek 1975. godine (iako je napisan znatno ranije, ali Pekic nije uspeo da pronadje izdavaca koji bi se usudio da objavljuje njegova knjizevna dela).

Rukopis sotije 'Kako upokojiti vampira' izabran je na anonimnom knjizevnom konkursu Udruzenih izdavaca i stampan 1977. godine. Sledi kratak roman 'Odbrana i poslednji dani' (1977). Njegovo kapitalno delo, saga-fantazmagorija 'Zlatno runo', objavljuje se u sedam tomova (1978-1986), za koje Pekic 1987. godine dobija 'Njegosevu nagradu'. Prema misljenju zirija Televizije Srbije, ovaj roman je usao u izbor deset najboljih romana napisanih na srpskom jeziku od 1982. do 1992. godine.

Zanr-romanom 'Besnilo' (1983), svojevrsnom apokaliptickom vizijom sveta u kojem zivimo, Pekic je odstupio iz istorijske tematike 'Zlatnog runa' i napisao delo sa elementima trilera. Taj roman, zahvaljujuci svojoj tematskoj provokativnosti, postao je bestseler i doziveo veliki broj izdanja. Po misljenu citalaca, 'Besnilo' je, pored 'Godina koje su pojeli skakavci', uslo u selekciju deset najboljih romana u srpskoj knjizevnosti objavljenih od 1982. do 1992. godine. U sledecem, antropoloskom romanu 1999, objavljenom 1984, za koji 1985. godine dobija nagradu za naucnu fantastiku, Pekic ostaje na tragu te uzbudljive fantasticne utopije.

Krajem 1984. godine, u izdanju 'Partizanske knjige' iz Beograda, izasla su Pekiceva 'Odabrana dela' u 12 knjiga, za koja je dobio 'Nagradu Udruzenja knjizevnika Srbije'. Casopis 'Knjizevnost' dodeljuje mu 1986. godine, povodom cetrdesetogodisnjice izlazenja casopisa, specijalnu 'Povelju'. 'Nolit' objavljuje zbirku gotskih prica 'Novi Jerusalim' 1988. godine. Za roman-epos 'Atlantida' (1988) dobija 'Goranovu nagradu'. Autobiografsko- memoarska proza 'Godine koje su pojeli skakavci' (prvi tom) proglasena je za najbolju knjigu u 1987. godini i za kratko vreme dozivela tri izdanja. Drugi tom pod istim naslovom dobija 1989. godine nagradu 'Milos Crnjanski' za memoarsku prozu. Iste godine 'Srpska knjizevna zadruga' objavljuje njegovu fantazmagoriju 'Argonautika'. Povelju 'Majska rukovanja' za izuzetne stvaralacke rezultate na polju knjizevnosti i kulture dobija 1990. od Doma omladine 'Budo Tomovic' iz Podgorice. 'Pisma iz tudjine' (1987), 'Nova pisma iz tudjine' (1989, nagrada Sent-Andreje 'Jakov Ignjatovic' u Budimpesti 1990. godine) i 'Poslednja pisma iz tudjine' (1991, godisnja nagrada Grafickog ateljea 'Dereta' za najuspesnije izdanje te godine) spadaju u Pekicev publicisticki stvaralacki domen. Esejisticka proza 'Sentimentalna povest britanskog carstva' objavljena je posthumno 1992. godine i za nju je 1993. dobio Pocasnu nagradu BIGZ-a.

Borislav Pekic je autor i oko trideset dramskih dela za pozoriste, radio i televiziju, emitovanih i igranih na nasim i stranim radio i televizijskim stanicama i pozorisnim scenama. Pozorisni komad 'Korespodencija' belezi 300 izvodjenja za 24 godine na repertoaru Ateljea 212. Izmedju ostalih dramskih dela izvodjena su 'Generali ili srodstvo po oruzju' (1972, nagrada za komediju godine na Sterijinom pozorju u Novom Sadu), 189. stepenik (1982, Prva nagrada Radio Zagreba), a povodom 'Dana Radio televizije Beograd' godine 1987. dodeljena mu je diploma za osvojenu prvu nagradu na konkursu u kategoriji radiodramskih emisija. Drami 'Kako zabavljati gospodina Martina' dodeljena je prva nagrada na festivalima u Ohridu i Varni (1990). Sledi godisnja nagrada pozorista u Krusevcu 'Kneginja Milica' (1991) i iste godine plaketa 'Pecat' Narodnog pozorista u Beogradu za specijalne zasluge.

Dela su mu prevodjena na engleski, nemacki, francuski, italijanski, spanski, holandski, poljski, ceski, slovacki, madjarski, rumunski, retoromanski, makedonski, slovenacki, albanski, grcki, svedski i ukrajinski.

Borislav Pekic je preminuo 2. jula 1992. godine u Londonu. Sahranjen je u Aleji zasluznih gradjana u Beogradu.

Zelite li dopuniti podatke o autoru?

Preporucujemo
Knjiga Kod Hiperborejaca I i II - Milos Crnjanski
Kod Hiperborejaca I i II
Milos Crnjanski
Online cijena:
32.00 KM

Knjiga Islednik - Dragan Velikic
Islednik
Dragan Velikic
Online cijena:
15.50 KM

Knjiga Sibir - Vladimir Kecmanovic
Sibir
Vladimir Kecmanovic
Online cijena:
12.50 KM

Knjiga Duh pobune - Luka Miceta
Duh pobune
Luka Miceta
Online cijena:
12.46 KM

Knjiga Graditelji - Borislav Pekic
Graditelji
Borislav Pekic
Online cijena:
15.50 KM

Druge knjige autora Borislav Pekic
Knjiga Atlantida - Borislav  Pekic
Atlantida
Borislav Pekic
Online cijena:
21.00 KM
Knjiga Kako upokojiti vampira - Borislav  Pekic
Kako upokojiti vampira
Borislav Pekic
Online cijena:
29.00 KM
Knjiga Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana : Odbrana i poslednji dani - Borislav  Pekic
Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana : Odbrana i poslednji dani
Borislav Pekic
Online cijena:
12.71 KM
Knjiga 1999 - Antropoloska povest - Borislav  Pekic
1999 - Antropoloska povest
Borislav Pekic
Online cijena:
18.01 KM
Knjiga Zlatno runo : fantazmagorija 3 - Borislav  Pekic
Zlatno runo : fantazmagorija 3
Borislav Pekic
Online cijena:
20.50 KM

Podsjetnik


Budite u toku!

Za redovne obavijesti o novim izdanjima, promotivnim ponudama ili Prilici dana, dana prijavite se za e-mail newsletter Budite u toku!
 
Katalog: Naslovna | Nove knjige | Bestseleri | Knjige s popustom | Polovne i antikvarne knjige
Vas Interliber: Lista za kupovinu | Budite u toku! | Trazite knjige? | Esejistik@
Mapa websitea: Oblasti/zanrovi | Autori | Izdavaci |
Saradnja: Vasi prijedlozi su dobrodosli | Zelim prodati knjigu
-
Kako radimo: Prvi put ste ovdje? | Isporuka, cijene, rokovi | Pomoc | Pomogli su
Kontakt: info@interliber.com | Telefon: ++387 33 921 182 | Nasa adresa | Copyrightę 1998-2014 Interliber d.o.o.