Knjizara Interliber.com  
  Danas je u katalogu 16754 knjiga.    Read in English Lista za kupovinu Pomoc
Naslovnica knjige Kozmologija rijeci : poliptih o pjesniku Amiru Brki - Vojislav  Vujanovic - ISBN 97801zalihica

Procitali ste knjigu
Kozmologija rijeci : poliptih o pjesniku Amiru Brki?

Kozmologija rijeci : poliptih o pjesniku Amiru Brki

Autor:
Izdavac: Zalihica ; Sarajevo, BiH; decembar 2007.
Edicija: Iza rijeci
ISBN:
Jezik: bosanski; tvrdi uvez; 184 strana; 21 cm
Raspolozivost: isporuka odmah

Cijena: 23.40 KM (15.60 USD)
Online cijena: 5.00 KM (3.33 USD) ; Popust: 79%
Usteda pri kupovini ove knjige: 18.40 KM (12.27 USD)

Dodaj u Listu za kupovinu


O autoru   
  

O knjizi
Ono sto na pocetku treba istaci je da ova knjiga, u suvremenom bosanskohercegovackom knjizevnom kozmosu predstavlja, uistinu, napozitivniji 'incident'.
Jer, prateci rast knjizevnog tonusa i ukupnog literarnog habita Amira Brke od njegove prve knjige Prirodni redoslijed, publicirane 1996.godine, do posljednje knjige Vrijeme sretnih gradova Vojislav Vujanovic nije samo revnosno bio citacem, nije samo pratio ukupni literarni razvoj i rast Brkine poetike, nego je jednim ozbiljnim, do kraja, preciznim esejistickim diskursom razumijevao pjesnicki angazman Amira Brke.
(Gradimir Gojer) Vujanoviceva 'citanja' Brkine poezije uzorno, u svojim najboljim tekstualnim izvedbama, potvrdjuju da je autenticna kritika 'pridoslost u odnosu na pjesmu' (S. Blagojevic), da je, slobodnije, adornovski receno, 'tema' pjesme i kritike ista. Vujanovic, naime, slijedeci 'fenomenologiju poetske neizrecivosti' Amira Brke kroz njegovih sedam knjiga poezije (Prirodni redoslijed, Bjelina paspartua, Zavicajni muzej, Antikrist u jeziku, Izlozba sitnih zivotinja, Uredujemo staru kucu i Vrijeme sretnih gradova), uvijek u svojim interpretativnim zacrtajima 'ucitava' ono sto je postalo 'mojom pjesmom', kako bi to rekao A. B. Simic. Drugim rijecima, Vujanovic koristi jedan kriticko-refleksivni metod citanja pjesme koji ne 'terorizira' njeno osjetljivo tkivo: niti sofisticiranim pojmovnim instrumentarijem razlicitih naucnih, analitickih pristupa poetskom diskursu, niti pak, 'usancavanjem' u puki 'naivitet' intuitivnog citanja. Rijec je, dakle, o jednom osobenom pristupu poetskom tekstu koji, odbijajuci svaku intrepretacijsku 'logiku' koja a priori zna vise nego sama pjesma, umije na odgovarajuci nacin uskladiti vlastito antropolosko iskustvo i znanje sa bicem pjesme. Sasvim je, onda, razvidno da se ova 'umjetnost' citanja pjesme ne da nauciti: nje jednostavno nema niti u jednoj knjizevnoj teoriji ili 'estetici'. Vujanovic ne skriva svoj glas iza 'objektivnog', unaprijed pretpostavljenog glasa 'istine', vec cak i vise: govoreci o tekstu koji posreduje, on prije svega govori o sebi, iznosi svoje metode, a kad je bolji u tehnici ispovijesti - i svoje 'zablude'. Jedino otkrovenje za koje on zna je otkrovenje sopstvene ljubavi u tekstu. Stoga je ovo i jedan od kljucnih razloga zbog kojeg Vujanovicevi tekstovi nastajali u desetogodisnjem slijedu, stavljeni izmedju korica knjige, jedan do drugog, ne izgledaju medjusobno nespojivi, unutrasnje nepovezani. Stvar, dakle, i jeste u tome sto nuznu mjeru ko-herencije, neophodnu za formu knjige, ovom esejistickom diskursu ne 'podaruje' samo jasno prepoznatljiva grafija nego i sveprisutno, implicitno propitivanje 'razloga za pjesmu': i sopstvenu i 'tudju'.
(Nedzad Fejzic)

O autoru
Rodjen je u Gredi kod Bosanske Gradiske 1937. godine. Skolovao se u Banjaluci, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Diplomirao je orijentalnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je kao novinar u ”Oslobodjenju”, ”Vecernjim novinama” i Radio Sarajevu. Bio je clan redakcije studentskog lista ”Nasi dani”, casopisa ”Pozoriste”, Treceg programa Radio Sarajeva i casopisa ”Stecak”. Jedan je od utemeljitelja Medjunarodnog foruma Bosna. Poeziju je poceo pisati od rane mladosti, a kasnije se opredijelio za pisanje pozorisne, likovne i knjizevne kritike.

Objavljena djela:
SVITANJE (1985.)
LIKOVNO DJELO MIROSLAVA BILACA (1994.)
IIZ TALIJINA HRAMA (1995.)
ALKEMIJA SLIKE (1997.)
ANTOLOGIJA BOSANSKOHERCEGOVACKE DRAME XX STOLJECA (koautor sa G. M. i F. R. 2000.)
PLODOVI RADjANJA (2000.)
JELENA KESELJEVIC, GLUMICA (2002.).

(Izvor: Drustvo pisaca BiH)

Zelite li dopuniti podatke o autoru?

Sta su drugi kupili
Knjiga Drame : Jasna Samic - Jasna Samic
Drame : Jasna Samic
Jasna Samic
Online cijena:
10.00 KM

Druge knjige autora Vojislav Vujanovic
Knjiga Ines : (auto)biografski roman - Vojislav  Vujanovic
Ines : (auto)biografski roman
Vojislav Vujanovic
Online cijena:
14.04 KM
Knjiga Iz Talijina hrama - Vojislav  Vujanovic
Iz Talijina hrama
Vojislav Vujanovic
Online cijena:
12.00 KM
Knjiga Plodovi i radjanja : ogled o pozorisnim igrama Bosne i Hercegovine u Jajcu - Vojislav  Vujanovic
Plodovi i radjanja : ogled o pozorisnim igrama Bosne i Hercegovine u Jajcu
Vojislav Vujanovic
Online cijena:
9.00 KM

Podsjetnik


Budite u toku!

Za redovne obavijesti o novim izdanjima, promotivnim ponudama ili Prilici dana, dana prijavite se za e-mail newsletter Budite u toku!
 
Katalog: Naslovna | Nove knjige | Bestseleri | Knjige s popustom | Polovne i antikvarne knjige
Vas Interliber: Lista za kupovinu | Budite u toku! | Trazite knjige? | Esejistik@
Mapa websitea: Oblasti/zanrovi | Autori | Izdavaci |
Saradnja: Vasi prijedlozi su dobrodosli | Zelim prodati knjigu
-
Kako radimo: Prvi put ste ovdje? | Isporuka, cijene, rokovi | Pomoc | Pomogli su
Kontakt: info@interliber.com | Telefon: ++387 33 921 182 | Nasa adresa | Copyright© 1998-2014 Interliber d.o.o.